IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля забраната на полиетиленовите торбички

От октомври беше въведена продуктова такса за тънките полиетиленови торбички

22:45 | 01.11.12 г.
ЕК обмисля забраната на полиетиленовите торбички

Европейската комисия (ЕК) обмисля инициатива, с която да забрани използването на полиетиленови торбички.

Това съобщи Джордж Кремлис от Генерална дирекция "Околна среда" на Еврокомисията по време на семинар, посветен на управлението на отпадъците, предаде БТА.

Припомняме, че правителството реши да въведе от началото на октомври екотакса за тънките торбички под 15 микрона и с размери, по-малки от 35 на 45 см, която за оставащото време до края на годината е в размер на 0,35 лева, а през следващите 2 години ще нараства с по 0,10 лева годишно.

Властта обаче се отказа да обложи с продуктова такса плътните торбички, които могат да се използват многократно, под натиска на бизнеса.

Кремлис коментира, че основен приоритет на България остава намаляването на обема на генерираните отпадъци, както и увеличаването на дела на боклука, който се преработва, а не се депонира.

Той посочи, че добри стъпки в тази посока са системите за компостиране и за производство на енергия от смет, които се планира да бъдат изграждани у нас.

Кремлис припомни също така, че до края на 2013 г. Бългрия трябва да въведе национални програми за превенция на образуването на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още