fallback

Документацията за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да се внесе до есента на 2013 г.

Булгаргаз и НЕК постепенно намаляват загубите, стана ясно при представянето на отчета на Българския енергиен холдинг

15:02 | 20.12.12 г. 5

До есента на 2013 година в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) може да бъде внесена документацията с искане на разрешително за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това коментира изпълнителният директор на централата Валентин Николов по време на годишния отчет на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чийто състав е и атомната централа. Документацията за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да се внесе до есента на 2013 г.

По думите на Николов в момента се изпълняват три договора – за геоложки проучвания, за оценка дали блокът е икономически изгоден и за получаване на оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

АЕЦ „Козлодуй“ се оказа една от малкото печеливши компании в БЕХ – до ноември 2012 година финансовите й резултати са положителни и печалбата е 152 млн. лева. През годината е преизпълнена нормата за производство на електричество и това се дължи основно на по-ранното пускане на 5 и 6 блок след плановите ремонти, смята още Николов.

За „Булгаргаз“ ситуацията се подобрява

Що се отнася до „Булгаргаз“ обаче във финансов аспект нещата не са толкова розови, отчете директорът на дружеството Димитър Гогов. За първите девет месеца на годината газовата компания е реализирала загуби в размер на 113 млн. лева. „Основната причина са по-скъпите горива във втората половина на 2011 година и началото на 2012 година“, обясни Гогов.

От октомври обаче ситуацията за компанията се подобрява и директорът й се надява да приключи годината с под 100 млн. лева загуби. „Все още ни е трудно да изчислим, тъй като се налага допълнителен внос на газ заради студеното време през декември“, обясни още Гогов.

2013 година ще бъде посветена на внедряването на новите договори за доставка. В момента дружеството работи по отношение на изчистване на някои спорни моменти. „Най-изгодни цени ще получат потребители, чието потребление е голямо и регулярно“, допълни още Гогов. По негови думи това са компании от металургията или торовите заводи. Тази методология обаче няма да стане факт през 2013 година, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
fallback