IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Гогов: Не губим нито лев от транзита през Украйна

Ще има съществено намаление на цената на газа за потребителите, обеща изпълнителният директор на "Булгаргаз"

08:35 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Димитър Гогов: Не губим нито лев от транзита през Украйна

Няма да загубим транзитните такси от газопровода от Украйна заради строителството на "Южен поток", увери шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов от ефира на bTV в отговор на обвиненията от БСП. Според депутата от БСП Петър Димитров е потвърдено подозрението, че България няма да получи такси от транзит на газ в продължение на 15 години. Доходът от съвместното предприятие ще отиде за покриване на инвестицията и на кредита, предоставен ни от руския газов гигант „Газпром“, смята народният представител.

Гогов уточни, че е запознат с договорите на "Булгартрансгаз" - компанията, която управлява газовите доставки по тръбопроводите у нас. 

През миналата година страната ни е получила 157 млн. лева от транзитни такси на природен газ и те няма да намалеят, гарантира мениджърът и допълни, че досега изградената мрежа на "Булгартрансгаз" няма да бъде част от трасето на "Южен поток".

Що се отнася до цената на природния газ за крайните потребители, Гогов обеща "съществено намаление" от началото на 2013 година. Той не пожела да се обвърже с конкретни цифри, но обясни, че понижението ще бъде над 5-7%. 

Двадесетте процента намаление, договорено вчера (15 ноември), е всъщност разликата между цената на 1 януари 2012 година и цената, на която би купувала страната на 1 януари 2013 година, ако нямаше никакви преговори, обясни Димитър Гогов.

"Разликата ще бъде около 300 млн. долара годишно", изчисли още Гогов.

Няма опасност България да загуби участието си в "Южен поток", ако не може да върне заемните средства, които ще изтегли за изграждането на газопровода, заяви категорично още шефът на "Булгаргаз".

Той обясни, че връщането на заема всъщност ще зависи от работата на газопровода, защото с приходите от "Южен поток" ще връщаме заемите за участието си в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още