IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължен е срокът за свързване на ведомствените бензиностанции с НАП

До 31 март те трябва да свържат измервателните си уреди със системата на агенцията, за да избегнат глоба от 10 хил. лв.

11:50 | 11.01.13 г.
Удължен е срокът за свързване на ведомствените бензиностанции с НАП

Срокът, в който всички ведомствени бензиностанции, трябва да осигурят дистанционна връзка с НАП, е удължен до края на март 2013 г., съобщават от приходната агенция.

От началото на април 2013 г. данъчно задължени лица - доставчици или получатели по доставка на течни горива, също трябва да подават данни в приходната агенция. Според нормативните изисквания това ще става чрез интернет страницата на НАП.

Промените в сроковете бяха обнародвани в края на 2012 г. и влязоха в сила от 1 януари 2013 г. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 хил. лв. и запечатване на търговския обект.

Също от началото на април 2013 г. всички билети за превоз на пътници по междуселищни и международни линии трябва да са издадени от фискално устройство с дистанционна връзка с НАП. Това гласят промените в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила в началото на годината.

Според изискванията на нормативния акт, билетът, издаден от касов апарат, трябва да съдържа минимум наименованието и адреса на превозвача, надпис „Билет за пътуване", номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (за случаите, когато е предвидена такава), датата на пътуване и часа на тръгване и номер на мястото на пътника.

Ако след изтичането на срока превозвачите не изпълняват изискванията, може да се стигне до налагане на санкции, достигащи до 10 хиляди лева, напомнят още от приходната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още