IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2 260 лв. е издръжката на четиричленно домакинство

На годишна база стойността на издръжката на живот нараства с над 28 лв., заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров

15:51 | 22.01.13 г.
Близо 2 260 лв. е издръжката на четиричленно домакинство

Издръжката на живот на лице от четиричленно домакинство в края на месец декември 2012 г. е нараснала до 565,22 лв., или общо 2 260 лв. месечно са необходими на домакинство, за храна, сметки, дрехи и други. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, като представи данни на Института за социални и синдикални изследвания към конфедерацията.

На годишна база стойността на издръжката на живот нараства с над 28 лв., а средно за 4-членно семейство с около 112 лв. Това е с три лева повече, отколкото през септември миналата година, направи сравнение Димитров.

Толкова пари на месец, обаче, имат само 18,5 % от населението на България. Почти половината семейства - 45%, разполагат с до 290 лв. на човек на месец, посочиха още от КНСБ.

Под границата на бедност от 215 лв. са 23% от хората в страната, или 1,5 млн. души.

Основните фактори, повлияли върху повишаването на издръжката на живота през 2012 г., са въвеждане на акциз върху природния газ за стопански нужди от 1 януари и повишението на акцизните ставки върху дизеловото гориво, газьола и керосина, обясни Димитров.

Друга причина е поскъпването на петрола в световен мащаб, което се отразява на цените на горивата на българския пазар и повиши транспортните услуги у нас. Поетапно е увеличена цената на природния газ с 4,34 % от 1 януари, с 12,73 на сто от 1 април и от 1 юли с нови 4,88 %. Сред причините са още увеличените цени на електроенергията, топлоенергията, питейната вода и твърдите горива.

По думите на Димитров друг фактор е намаляващото селскостопанско производство. Същевременно се повишават цените на продуктите от хранителната и текстилна индустрия. Причина също е слабата реколта в основни селскостопански култури, поради неблагоприятни климатични условия.

Данните представени от лидера на КНСБ показват още, че в края на четвъртото тримесечие на 2012 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 0,8 на сто, а за една година ръстът е от 5,6 на сто. За една година поскъпването при хляба и зърнените култури е с 3,8 %, при месото и месните продукти - с 11,4 %, при млякото и млечните продукти - с 4,6 на сто, при животинските и растителни масла - с 7,1 на сто, при зеленчуците и зеленчуковите консерви - с 14,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още