fallback

Наемодатели подават декларации за дължими данъци три пъти годишно

Задължението е за физически лица, които отдават имот на други физически лица и влиза в сила от 2013 година

15:19 | 04.02.13 г. 3

Наемодателите, които са физически лица и отдават имот на други физически лица ще трябва да декларират авансово дължимия данък през 2013 година три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, съобщават от НАП. Промяната е от началото на годината.

Това означава, че до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода от наем, наемодателите трябва да подадат декларация за дължими данъци. За четвъртото тримесечие данък не се дължи, съответно и няма задължение за собствениците на жилища, които ги отдават под наем, да подават декларации.

Годишният данък ще се определи в годишната данъчна декларация, която ще бъде подавана до края на април 2014 година, допълват от агенцията.

Това задължение обаче е само за наемодатели, отдаващи имот на физически лица. Тези, които отдават под наем на юридически лица, не са длъжни да подават формуляра за дължими данъци.

Има промяна и по отношение на фирмите, които отдават под наем имоти на физически лица. Те няма да издават бележи всеки месец, а само веднъж годишно. Фирмите-наематели пък ще внасят данъка, удържан авансово от хазяите си физически лица веднъж на три месеца, а не както досега – всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
fallback