fallback

Концесиите за подземни богатства са донесли 186 млн. лева през 2012 г.

Развитието на местния добив е стратегическа цел номер едно за страната ни, заяви икономическият министър Делян Добрев

16:14 | 05.02.13 г. 9

Концесиите за добив и проучване на подземни богатства са донесли 186 млн. лева в хазната през 2012 година, съобщи икономическият министър Делян Добрев по време на първата регионална газова конференция, която се проведе в София. Добрев допълни, че през 2010 година приходите от концесия са били 42 млн. лева.

Голяма част от тези приходи идват от бонусите на консорциума от три компании, заети да проучват за петрол и газ в блок Хан Аспарух, заяви още той. За правото си за проучвания Total, OMV и Repsol са платили 96 млн. лева. 

За проучванията в блока пък ще бъдат инвестирани между 1 и 2 млрд. лева. Огромната разлика е от консервативните оценки на компаниите. Те предварително правят програми за развитие, на базата на които се определят предварителните концесионни такси.

По време на дискусиите стана ясно, че местният добив покрива между 15 и 20% от потреблението на природен газ на България. Това става възможно благодарение на находищата управлявани от Melrose в Черно море, както и на увеличения добив от Чирен. От находището вече се добиват по 4,2 млн. куб. метра газ на ден, а плановете са тези количества да достигнат до 10 млн. куб. метра дневно, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков.

От думите на икономическия ни министър стана ясно още, че стратегическа цел номер едно ще е именно развитието на местния добив и по тази причина в момента се правят проучвания в почти цялата акватория на Черно море. „Чакаме решението на Върховния административен съд за блок „Силистар“ и тогава ще проведем прозрачен търг за проучване. Всеки момент ще бъде публикувана и обявата за блок „Света Марина“ в Официалния вестник на ЕС“, обясни още Добрев.

Добрев отново гарантира, че в България на този етап има мораториум, забраняващ проучванията и добива на шистов газ, който също е алтернатива на доставките от Русия. „Докато не се убедим всички, че тази технология е безопасна, забраната ще продължава“, допълни той.

По време на конференцията стана ясно, че цената на шистовия газ в САЩ е шест пъти по-ниска и благодарение на „шистовата революция“ е имало свръхпредлагане на въглища. В резултат цената им е намаляла и това е довело до по-високо потребление, включително и в България, обясни изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков.

Въпреки по-ниската цена и подписаните договори за добив на шистов газ между Chevron и Румъния, както и между Shell и Украйна, в България мораториумът остава, гарантира още Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
fallback