IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата предлагат разсрочено плащане на януарските сметки*

Хиляди излязоха на протест срещу монополите. В София икономическият министър Добрев беше замерян със снежни топки

16:12 | 10.02.13 г. 28
<p>
	Коли на EVN бяха запалени тази нощ в Пловдив. Снимка EVN</p>

Коли на EVN бяха запалени тази нощ в Пловдив. Снимка EVN

Разсрочено плащане на сметките за електричество за периода декември - януари. Това са предложили електроразпределителните дружества след срещата си с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и финансовия министър Симеон Дянков.

40% от сметките на трите дружества са по-високи спрямо същия месец на миналата година. Причината са повечето почивни почивни и по тази причина периодите на отчитане са по-дълги, съобщи "Нова Телевизия". Нормално периода на отчитане е 25-30 дни, а сега е имало отчитане на 33-40 дни. Изтъкнати бяха и по-ниските температура през декември, както и увеличените цени на електроенергията на 1 юли 2012 година. 

Разговорите бяха продиктувани от протестите срещу монополите, които се проведоха в цялата страната днес (10 февруари).

Хиляди излязоха на улиците в 14 български града срещу високите сметки за ток и срещу електроразпределителните дружества ЧЕЗ, "Енерго Про" и EVN, съобщи по-рано Агенция "Фокус".Масово бяха горени сметките за ток.  В София протестиращите хвърляха снежни топки срещу икономическият министър Делян Добрев пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

 При сгрешена сметка има вероятност също и инкасаторите да не са отчели правилно потреблението или електромерите да не работят правилно, смята още икономическият министър. Той допълни, че ще има проверка на МИЕТ по казуса.

На протест срещу монополите

Хиляди българи излязоха на протест срещу високите сметки за електричество в 15 града в цялата страна в рамките на националния протест под надслов "Да запалим монополите". Коментарите са, че сметките за ток са значително по-високи, а протестиращите не приемат обясненията за по-дългия отчетен период, нито за по-ниските температури през декември.

Повечето хора, излезли срещу монополите, обясняват, че се отопляват с парно или алтернативно гориво и не използват ток за отопление, така че за тях ниските температури не би следвало да се отразят във фактурите, съобщава БНР. 

Един от най-масовите протести беше във Варна. Варненци блокираха Аспаруховия мост, което предизвика масови задръствания в морската ни. След това протестиращите хвърляха яйца и камъни по сградата на "Енерго Про". Палени са и фактурите, изпратени от електроразпределителните дружества.

В Добрич офисите на електроразпределителното дружество бяха обсипани с жълти стотинки.

Над 3 хил. души излязоха да протестират в Благоевград. За утре (11 февруари) е насрочен нов протест срещу електроразпределителното дружество в района - ЧЕЗ.

Тази нощ са били запалени коли на EVN в Пловдив

Около сградата на EVN, където има засилено полицейско присъствие заради инцидент през нощта, две хиляди пловдивчани скандираха "Вън на EVN" и "Мафия", според информацията на БНР.

Тази нощ са били подпалени и две коли на EVN пред централата на дружеството в Пловдив. От компанията уточняват, че имат записи на маскираните лица, които са подпалили автомобилите и те вече са предадени на полицията. В близост до централата се намира и детска градина, се казва в изявление на компанията, в което остро беше осъден този акт.

* Новината е акутализирана към 19:20 часа с резултатите от срещата между електроразпределителните дружества в МИЕТ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Хубаво е от "Investor.BG", да направят кратка ретроспекция по темата! Да споменат и главните действащи лица по него време както мотивите с които извършиха този акт. Би била актуална статията цяла зима! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"А нас ще продължават да ни тъпчат и стрижат!До КОГА?!"Докато си "избият" разходите по покупката + тези по рушветите към някои политици а после и понатрупат малки състояния ! :D Платили са си да СТРИЖАТ и СТРИЖАТ! Не е лошо да се поразрови човек, за да си припомни, на кого му беше хрумнала идеята и кой допусна изобщо, тия кожодери в БГ! Че току виж сме .... "отстреляли" грешните хора! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
а да видим после и януарските сметки, като те със сигурност няма да са по-розови а напротив а после може софия да заприлича на атина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
croko
преди 11 години
След като се оправдават с почивните дни нека отговорят на тези, които не се били в къщи през почивните дни.И трябва да поискаме отгвор на няколко въпроса:- Защо отчетия период беше по-дълъг?- Има ли нещо общо забавянето на фактурите с референдума?- Защо лицето А.Семерджиев бе уволнен преди да се разрази скандала?- До кога ЕРП-тата ще могат да си смненят електромерите без никакъв контрол?- В чий ръце ще премината ЕРП-тата, дали пак на Цветелина?- До кога ще търпим всички безобразия?Сега виждате ли разликата между нашата "нежна" революция и останалите държави от бивщия соц.лагер?! Техните политици ги е страх защото голяма част от тях бяха в ролята на Чаушеско!А нас ще продължават да ни тъпчат и стрижат!До КОГА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Министър Добрев лъже нагло! Отчетения период във Варна е точно 30 дни, така, че за никакво натрупване не може да става дума при сметките на ЕНЕРГО-ПРО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ ИЛИ ЕНЕРГИЙНО ПРЕДАТЕЛСТВО - Проблема енергийна сигурност и БЕХ, не е нито труден нито сложен за решаване... - СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, ОТ ГЕРБ И БСП!!!- ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене!ЗАЩОТО - Лигнитните въглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение и безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ И заради ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ, в нея задължително трябва да се инвестира СРЕБЪРНИЯ ФОНД!!!1.АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки - СЕГА, 75% ОТ ТОЗИ ТОК СЕ ИЗНАСЯ ОТ ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, А НИЕ КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване - А БОКО ИСКА ДА НИ ПРОДАВА ГАЗОВ ТОК ПО 125 СТОТИНКИ!!! 2. ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ - АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)3. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Защо ни е това ли...? Това разделение И СЪЩНОСТТА НА ТРЕТИЯ ЛИБЕРАЛИЗАЦИОНЕН ПАКЕТ В ЕНЕРГЕТИКАТА НА ЕС, и ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
http://vbox7.com/play:9b98903927
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 11 години
"таван на личното богатство"....как го изобрети това чудо???...на тавана ли???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Антимонополни искания към Министерски Съвет на Република България:1. Понижение на цените на тока (със 68-71 %) 2. Понижение на цените на водата с 56% 3. Закриване на ДКЕВР - Комисията в сегашния си вид, е паразитна и вредна организация - която струва милиони годишно, като при това нанася вреди, както на българската икономика, така върху джоба и благосъстоянието на всеки редови българин.4. Подвеждане под съдебна отговорност, на сегашни и предишни членове на ДКЕВР: За - Нанасяне на вреди в особено големи размери, на цели отрасли в индустрията, по действащите и в момента закони в страната - "Обект на посегателство и правилното функциониране на икономиката /важни стопански отрасли на икономиката/, нарушава се нормалната стопанска дейност./разконцентриране. Разстройване на стопански отрасли, или на отделното предприятия. Подравяне на стопанските отрасли и на отделни предприятия .. (Наказателен кодекс)5. Разследване на имущественото им състояние, на техните роднини и близки, както и такова за всеки който в последните години е лобирал за по-високи цени на електроенергията.6. Отмяна на срока на давност за тези престъпления.7. Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети. След като могат да искат пари от граждани, фирми и промишлени предприятия е добре да се знае за какво точно отиват тези пари.8. На всяко заседание на новата комисия определяща цените на ток, вода и газ; освен представители на енергийния сектор и държавата, да има и представители на профсъюзите, браншовите организации от бизнеса, индустрията, търговията, като и от КЗП (Държавни и частни). 9. Същите да влязат и на заседанията на Антимонополната комисия. 10. Всички заседания да са открити, а не както е сега в ДКЕВР "закрити заседания".11. Преразглеждане на приватизационните договори с трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Софийска вода, заради неспазване на приватизационните условия по тях.12. Да се дават данъчни стимули за енергийна ефективност за сгради и на частни лица, инвестиращи лично средства в енергийна ефективност на собствените си жилища. Австрийския модел да се приложи в България. След като, държавата иска и налива пари в компании за така наречената "зелена енергия", следва да го прави и за частни лица. 13. Бързо създаване на така очакваната от години борсата за електроенергия у нас, за да може българската индустрия да хеджира своите позиции на пазара на електроенергия, а не всяка промяна на цените да действа шоково и да води до загуба на работни места както е сега.Заявяваме, че искаме от настоящото правителство да предприеме незабавни нормативни мерки.http://***.facebook.com/groups/10150108758025384/doc/10150877699585384/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
tati
преди 11 години
. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ..".Проблема не е в липсата на таван за кешовите сметки , а в липсата на таван за притежанието на некешови активи . Ако имаше такъв , активите щяха да се обезценят достатъчно , за да изкарат парите от сметките на богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още