IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата проверява причините за високите битови сметки*

Ще се прави проверка в ДКЕВР, „Топлофикация-София” и министерството на икономиката

14:17 | 07.02.13 г. 3
Сметната палата проверява причините за високите битови сметки*

Парламентарната комисия, наблюдаваща дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), възложи на Сметната палата да направи одит на това как са формирани цените на вода, ток, парно и природен газ, съобщава агенция „Фокус“.

Проверката ще е за период от две години и един месец - от януари 2011 година до февруари тази година, а целта е да се установи как са били регулирани цените.

Според председателя на палатата Валери Димитров е реалистично одитният доклад да е готов до края на април и да бъде предаден в Народното събрание.

Димитров каза още, че с одита всъщност ще се извършат три отделни задачи – проверка в ДКЕВР, МИЕТ и „Топлофикация-София”.

Проверките обаче ще дадат косвен отговор на въпроса за високите сметки, уточни Димитров. Най-вероятно заключението няма да даде директно обяснение защо гражданите плащат по-високи сметки.

Заради сигнали на абонати на ЧЕЗ за надписани сметки Министерството на икономиката обяви, че ще проверява дружеството за това как са формирани сметките за електроенергия. От 6 до 8 февруари ще бъдат проверени регионалните звена в Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев.

От електроразпределителната компания "Енерго-Про", която обслужва Североизточна България, обявиха, че сметките през януари ще са дори по-високи от декемврийските, както и от тези през миналата година. В съобщение до медиите от компанията обясняват, че увеличението се дължи на това, че заради многото празници през декември отчитането на електромерите е било по-рано от обичайното и затова в сметката за януари влизат 40 дни, а за декември - 22.

"Ако се приеме, че няма никаква промяна в навиците на клиента и температурите не се променят през целия период от 1 декември до 1 февруари, математически сметката му за януари ще бъде почти двойно по-голяма от тази за декември само поради факта, че включва двойно повече дни", поясняват от дружеството.

От "Енерго-Про" напомнят, че средните температури през декември са били с 8% по-ниски, отколкото през ноември и дори по-ниски, отколкото през декември 2011 г. Друг фактор за по-високите сметки е повишената цена на тока, изтъкват от дружеството. От там напомнят, че преди година токът е бил с 13,8% по-евтин.

* Допълнена с позицията на "Енерго-Про" към 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
"Кой ти каза, че плаща ме" ..... хахахаПърво са свещените крави - банкитеВторо сме ние - хранатаВодатаТокаТелефона - ако имаИнтернетКабелна - ако имаКолата - ако има ...най накрая е топлофикация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
tuti fruti
преди 11 години
"Най-вероятно заключението няма да даде директно обяснение защо гражданите плащат по-високи сметки." - deja vu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
tuti fruti
преди 11 години
"Най-вероятно заключението няма да даде директно обяснение защо гражданите плащат по-високи сметки." - deja vu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още