IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата предлагат разсрочено плащане на януарските сметки*

Хиляди излязоха на протест срещу монополите. В София икономическият министър Добрев беше замерян със снежни топки

16:12 | 10.02.13 г. 28
<p>
	Коли на EVN бяха запалени тази нощ в Пловдив. Снимка EVN</p>

Коли на EVN бяха запалени тази нощ в Пловдив. Снимка EVN

Разсрочено плащане на сметките за електричество за периода декември - януари. Това са предложили електроразпределителните дружества след срещата си с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и финансовия министър Симеон Дянков.

40% от сметките на трите дружества са по-високи спрямо същия месец на миналата година. Причината са повечето почивни почивни и по тази причина периодите на отчитане са по-дълги, съобщи "Нова Телевизия". Нормално периода на отчитане е 25-30 дни, а сега е имало отчитане на 33-40 дни. Изтъкнати бяха и по-ниските температура през декември, както и увеличените цени на електроенергията на 1 юли 2012 година. 

Разговорите бяха продиктувани от протестите срещу монополите, които се проведоха в цялата страната днес (10 февруари).

Хиляди излязоха на улиците в 14 български града срещу високите сметки за ток и срещу електроразпределителните дружества ЧЕЗ, "Енерго Про" и EVN, съобщи по-рано Агенция "Фокус".Масово бяха горени сметките за ток.  В София протестиращите хвърляха снежни топки срещу икономическият министър Делян Добрев пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

 При сгрешена сметка има вероятност също и инкасаторите да не са отчели правилно потреблението или електромерите да не работят правилно, смята още икономическият министър. Той допълни, че ще има проверка на МИЕТ по казуса.

На протест срещу монополите

Хиляди българи излязоха на протест срещу високите сметки за електричество в 15 града в цялата страна в рамките на националния протест под надслов "Да запалим монополите". Коментарите са, че сметките за ток са значително по-високи, а протестиращите не приемат обясненията за по-дългия отчетен период, нито за по-ниските температури през декември.

Повечето хора, излезли срещу монополите, обясняват, че се отопляват с парно или алтернативно гориво и не използват ток за отопление, така че за тях ниските температури не би следвало да се отразят във фактурите, съобщава БНР. 

Един от най-масовите протести беше във Варна. Варненци блокираха Аспаруховия мост, което предизвика масови задръствания в морската ни. След това протестиращите хвърляха яйца и камъни по сградата на "Енерго Про". Палени са и фактурите, изпратени от електроразпределителните дружества.

В Добрич офисите на електроразпределителното дружество бяха обсипани с жълти стотинки.

Над 3 хил. души излязоха да протестират в Благоевград. За утре (11 февруари) е насрочен нов протест срещу електроразпределителното дружество в района - ЧЕЗ.

Тази нощ са били запалени коли на EVN в Пловдив

Около сградата на EVN, където има засилено полицейско присъствие заради инцидент през нощта, две хиляди пловдивчани скандираха "Вън на EVN" и "Мафия", според информацията на БНР.

Тази нощ са били подпалени и две коли на EVN пред централата на дружеството в Пловдив. От компанията уточняват, че имат записи на маскираните лица, които са подпалили автомобилите и те вече са предадени на полицията. В близост до централата се намира и детска градина, се казва в изявление на компанията, в което остро беше осъден този акт.

* Новината е акутализирана към 19:20 часа с резултатите от срещата между електроразпределителните дружества в МИЕТ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 1
vitos
преди 11 години
Гледах пресконференцията и тоя Добрев им беше говорител на шевовете от ЕРП- тата. И подчерта увеличението от 14% -ама то е влязло в сила от юли а не от декември. И много важно било че декември бил по - студен месец, ама то нали става въпрос за електро енергия а не за топлинна. Няма свестни държавници, всички са пионки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
..... Не мога да си спомня, как се появиха тия ЕРП-та ....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
lubenmark
преди 11 години
ЕРП - разсрочено до три месеца да си заминават, *** с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
ДКЕВР не е изпълнила нито едно от основните си задължения http://borsi.blog.bg/***/2013/02/10/dkevr-ne-e-izpylnila-nito-edno-ot-osnovnite-si-zadyljeniia.1051935
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Новината беше променена на "ЕРП-тата предлагат разсрочено плащане на януарските сметки*"НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ!!! Не само казват, че измислените сметки са верни ами да ги изплащаме разсрочено и предполагам даже и лихва ще искат!!! Колко цикъла ще се завъртят така, всяка следваща сметка ще се трупа в изплащането ли!? Тотална подигравка и тотално безхаберие на ВСИЧКИ управляващи! Направо съм бесен днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 2
MarkoM
преди 11 години
Че Бойко нали с такива обещания дойде на власт - ще вземем имотите на незаконно забогателите - а събори само бараки на рибари, ще осъдим Догана и Масларова и всите далавераджии - всички оправдани, ще вземе лицензите на ЕРП-тата ако нямат инвестиции и ако не знам си там какво - не само, че не им ги взеха, ами и им продадоха и държавния дял и позволиха още един куп добавки към сметките за ток им позволиха да вкарат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 11 години
Добрев, не ти прави чест заради един протест да си сменяш името ...? И да сменяш и да не сменяш келешлъка си остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ако видим реални действия, ще сме доволни, само с приказки не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Соколски
преди 11 години
Ей *** Виж това: Бойко: Развалям договорите с ЕРП-та, ако се наложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Запалени са коли на EVN в ПловдивМи така е, от мирни протести файда нема. Гърците си съсипаха столицата от протести. Не 2 а 20 коли трябва да изгорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още