IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Единствено аз подкрепях Дянков

Никой от останалите министри не го харесваше заради непрекъснатия натиск за съкращаване на разходи, обясни премиерът

13:59 | 19.02.13 г. 7
<p>
	Снимка:<em>БТА</em></p>

Снимка:БТА

"Утре ти подавам оставката." Това заявил категорично по време на телефонен разговор премиерът Бойко Борисов на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, пише ежедневника „24 часа“, който цитира информация на свои източници.

Репликата между финансовият министър Симеон Дянков и министър-председателят Дянков била изречена около 2 часа през нощта в неделя срещу понеделник след проведени общо три телефонни разговора в рамките на нощта. Премиерът говорел от България, а заместникът му - от САЩ.

В първия разговор двамата обсъдили последната среща в Брюксел и ситуацията в България.

Във втория премиерът намекнал, че докато Дянков е в САЩ "по лични дела", българите са излезли на улицата. В публикацията на „24 часа“ пише още, че Борисов посочил, че може би замразяването на доходите на хората, които протестирали "за какво ли не " се е оказало грешка.

В началото на третия телефонен разговор Борисов поискал да му бъде предоставена информация намерени ли са парите за зърнопроизводителите.

След като чул коментара на Дякнов, че е "по-добре средствата да бъдат изчакани от Брюксел", премиерът проявил интерес дали Дянков случайно или нарочно се е озовал по едно и също време в едно конкретно заведение в Пампорово на "дълъг и напоителен обяд" с бившия икономически министър Трайчо Трайков.

В публикацията си "24 часа" припомня, че двамата са били засечени от папараци в ресторант "Бохеми" на междинката над Студенец след поредно ски спускане .

Версиите за оставката на Дянков варират - от полуофициалното, че за да се изплатят евросубсидиите за зърнопроизводителите се е наложило да се тегли заем, а Дянков не давал смислен отговор защо няма пари, след като се знае, че в края на януари тези средства трябва да бъдат изплатени.

Вицепремиерът бил предупреден за последно от заместника си Владислав Горанов. Той горещо му препоръчал спешно да се върне, защото "премиерът ти е набрал много заради протестите".

Днес премиерът Борисов направи коментар по повод оставката на Дянков и работата му с останлите министри в кабинета: "Симеон Дянков не беше комуникативен с министрите. Той нямаше подкрепа от никого освен от мен. За да се срещат с него, министрите трябваше да дойдат при мен"

Премиерът призна за положителните страни на финансовия министър в оставка и посочи, че той е изиграл много важна роля. Той посочи, че Дянков е направил много за финансовата дисциплина и за финансовата стабилност на страната ни.

Борисов изтъкна, че финансовият министър в оставка е имал само неговата подкрепа, не и тази на правителството, нито на партия ГЕРБ.

В тази връзка той изтъкна и някои негативни страни на работата на Дянков. Сред тях той посочи честите му пътувания до САЩ, където е семейството му. "Няма как да бъдат взимани важни решение по

"В електронното правителство се направи много малко и кое налагаше да ми причини това за зърнопроизводителите", попита риторично Борисов.

Подобно се оказа и мнението на шефа на бюджетната комисия в парламента Медна Дянков, която заяви, че Дянков е имал "проблеми с комуникацията в качеството си на вицепремиер".

Според нея не може един вицепремиер да не води интензивен диалог със синдикати и работодатели и да не бъде в добра комуникация с различните обществени и неправителствени организации.

Менда Стоянова каза, че в основната си част Симеон Дянков е свършил добре своята работа, но е допуснал изключително много грешки в комуникацията.

Повече новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Опозицията точно това иска - да се наруши рестриктивната фискална политика ПРЕДИ изборите. Това ще е изключително удобно за всички, освен за държавата, впоследствие и за данъкоплатците. Единственото разумно нещо в случая е, че действително земеделските субсидии са по-важни в момента от оскъпяването на средствата през бюджета, защото се очаква интересна година в земеделския сектор в целия свят и е важно да се започнат мероприятията на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
А пък ние те търпяхме заради Дянков! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
baba_meca
преди 11 години
ГЕРБ се крепеше на фискалния резерв. Колкото повече той намаляваше, толкова повече и тяхното влияние намаляваше. Резервът обаче привършва и ГЕРБ също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Вече на Бойко почва да не му се разбира много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Ъ? What the *** he said?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
baba_meca
преди 11 години
"Никой от останалите министри не го харесваше заради непрекъснатия натиск за съкращаване на разходи, обясни премиерът" Не знам за какви разходи говори ББ?!?!?!? Аз пък виждам,че фискалния резерв е съкратил:08.02.2013 Задължения към правителството и бюджетни организации: 3 004 85613.02.2009 Задължения към правителството и бюджетни организации: 7 660 505http://***.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDWeekly/index.htm?date=13.02.2009&archiveYear=2009http://***.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDWeekly/index.htm?date=08.02.2013&archiveYear=
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още