IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици: Оставката на Дянков не стига, нужна е смяна на кабинета*

Опозицията призовава за оставка на цялото правителство и спешни икономически реформи

13:25 | 18.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Политици: Оставката на Дянков не стига, нужна е смяна на кабинета*

Вижте коментарите на политиците за оставката Симеон Дянков и новите предложения на премиера Бойко Борисов за кадрови промени в кабинета.

"Лекцията" за поддържане на строга финансова дисциплина, изнасяна през последните години от министъра на финансите Симеон Дянков, е впечатляваща за икономически анализатори, но задушаваща българския бизнес. Това се посочва в позиция на СДС по повод оставката на финансовия министър.

„В момент, в който справедливи протести изваждат хората на улиците във всички градове, подобна промяна в състава на кабинета е наложителна и правилна“, посочват сините.

„Смяната на министъра на финансите е положителен знак, но той трябва да бъде последван от категорични мерки и търсене на отговорност на всички виновни за състоянието на икономиката ни, забавените реформи, кражбите и злоупотребите в енергетиката, създаването и поддържането на монополите", пише още в позицията на партията.

Междувременно съпредседателят на "Синята коалиция" и председател на ДСБ Иван Костов отново поиска оставката на премиера Бойко Борисов и сформирането на експертно правителство. Според сините оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков е "жертвоприношение", от което няма смисъл.

По думите на тъмносиния лидер това е панически ход на премиера Бойко Борисов, който няма никакво отношение към проблема – масовите протести срещу високите цени на тока.

Костов отказа да коментира дали Томислав Дончев, който ще поеме поста на Дянков, може да се справи с поста. По думите на депутата това означава да се играе по свирката на Борисов да се отклони вниманието.

„Тези, които изведоха България от две кризи, са пред очите ни“, коментира Иван Костов кой трябва да влезе във въпросното експертно правителство.

Според сините спешните мерки, които трябва да се вземат, за да не ескалира напрежението, са две: промяна на ценовия микс на електроенергията и промяна на състава на контролните органи. Още от началото на протестите сините призовават точно за тези две мерки. Сините призоваха още политическите партии да не се опитват да употребяват протестите на гражданите и да не ги политизират.

По думите на евродепутата Надежда Нейнски гражданските протести са ясен знак, че страната ни навлиза в тежка, не само политическа, но и социална криза. По нейни думи липсата на реформи е довела до сегашното положение. Тя изрази и опасенията си и от "опасно сближаване на становищата на БСП и ГЕРБ относно национализацията на ЕРП-тата" и видя в това крах на твърденията, че ГЕРБ водят дясна политика.

Според Минчо Спасов от НДСВ единственият възможен вариант, който обаче не е желан от премиера Бойко Борисов, са предсрочните избори. По думите му това, което би успокоило ситуацията в страната, е смяна на самия премиер, а не на отделни министри.

„Предлагането за нов министър на финансите на един неподготвен по темата човек три месеца преди изборите е глупав ход, който не само, че ще задълбочи кризата, но и показва управленска импотентност“, каза Спасов, цитиран от БТА.

„От премиера се очакваше да каже на своите министри какво трябва да направят, а не да прави хаотични кадрови промени“, допълни той. Спасов вижда "истерично поведение на премиера, което показва нервност и безсилие".

 

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Борса
преди 11 години
Дали БСП ни заведоха в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
JasonBourne
преди 11 години
До ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
ganeta_69
преди 11 години
БСП ПРЕДИ ГОДИНИ ДО КЪДЕ ДОВЕДОХА БЪЛГАРИЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
Императорът
преди 11 години
Точно така - оставка на цялото правителство, довело Отечеството ни до национална катастрофа, предсрочни избори и съд за бойкоборисов и цялата му хунта !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още