fallback

Бойко Борисов: Единствено аз подкрепях Дянков

Никой от останалите министри не го харесваше заради непрекъснатия натиск за съкращаване на разходи, обясни премиерът

13:59 | 19.02.13 г. 7

"Утре ти подавам оставката." Това заявил категорично по време на телефонен разговор премиерът Бойко Борисов на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, пише ежедневника „24 часа“, който цитира информация на свои източници.

Репликата между финансовият министър Симеон Дянков и министър-председателят Дянков била изречена около 2 часа през нощта в неделя срещу понеделник след проведени общо три телефонни разговора в рамките на нощта. Премиерът говорел от България, а заместникът му - от САЩ.

В първия разговор двамата обсъдили последната среща в Брюксел и ситуацията в България.

Във втория премиерът намекнал, че докато Дянков е в САЩ "по лични дела", българите са излезли на улицата. В публикацията на „24 часа“ пише още, че Борисов посочил, че може би замразяването на доходите на хората, които протестирали "за какво ли не " се е оказало грешка.

В началото на третия телефонен разговор Борисов поискал да му бъде предоставена информация намерени ли са парите за зърнопроизводителите.

След като чул коментара на Дякнов, че е "по-добре средствата да бъдат изчакани от Брюксел", премиерът проявил интерес дали Дянков случайно или нарочно се е озовал по едно и също време в едно конкретно заведение в Пампорово на "дълъг и напоителен обяд" с бившия икономически министър Трайчо Трайков.

В публикацията си "24 часа" припомня, че двамата са били засечени от папараци в ресторант "Бохеми" на междинката над Студенец след поредно ски спускане .

Версиите за оставката на Дянков варират - от полуофициалното, че за да се изплатят евросубсидиите за зърнопроизводителите се е наложило да се тегли заем, а Дянков не давал смислен отговор защо няма пари, след като се знае, че в края на януари тези средства трябва да бъдат изплатени.

Вицепремиерът бил предупреден за последно от заместника си Владислав Горанов. Той горещо му препоръчал спешно да се върне, защото "премиерът ти е набрал много заради протестите".

Днес премиерът Борисов направи коментар по повод оставката на Дянков и работата му с останлите министри в кабинета: "Симеон Дянков не беше комуникативен с министрите. Той нямаше подкрепа от никого освен от мен. За да се срещат с него, министрите трябваше да дойдат при мен"

Премиерът призна за положителните страни на финансовия министър в оставка и посочи, че той е изиграл много важна роля. Той посочи, че Дянков е направил много за финансовата дисциплина и за финансовата стабилност на страната ни.

Борисов изтъкна, че финансовият министър в оставка е имал само неговата подкрепа, не и тази на правителството, нито на партия ГЕРБ.

В тази връзка той изтъкна и някои негативни страни на работата на Дянков. Сред тях той посочи честите му пътувания до САЩ, където е семейството му. "Няма как да бъдат взимани важни решение по

"В електронното правителство се направи много малко и кое налагаше да ми причини това за зърнопроизводителите", попита риторично Борисов.

Подобно се оказа и мнението на шефа на бюджетната комисия в парламента Медна Дянков, която заяви, че Дянков е имал "проблеми с комуникацията в качеството си на вицепремиер".

Според нея не може един вицепремиер да не води интензивен диалог със синдикати и работодатели и да не бъде в добра комуникация с различните обществени и неправителствени организации.

Менда Стоянова каза, че в основната си част Симеон Дянков е свършил добре своята работа, но е допуснал изключително много грешки в комуникацията.

Повече новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
fallback