IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по лекарствата обеща да затегне контрола върху аптеките

На търговците на едро и дребно са наложени глоби и имуществени санкции за 567 хил. лева през 2012 г., сочи годишният отчет на агенцията

15:51 | 19.02.13 г.
Агенцията по лекарствата обеща да затегне контрола върху аптеките

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще засили контрола над търговците на лекарства на едро и дребно. Това обяви изпълнителният директор на агенцията д-р Евелин Благоев на проведена пресконференция, на която бяха изнесени данни за дейността на агенцията през 2012 г. и основните насоки на работата през 2013 г., съобщават от здравното министерство.

От извършените проверки става ясно, че едни от най-честите нарушения като продажба на медикаменти по лекарско предписание без рецепта или без контрол от страна на магистър фармацевт, са регистрирани предимно нощем и в почивни дни. Само през  януари 2013 г. са извършени 114 проверки в аптеки, или с 36 на сто повече от 2012 година.

„Около 30% от нарушенията са за продажба на лекарствени продукти по лекарско предписание без рецепта, което е съпоставимо с предишни години“, каза д-р Благоев. 

Той подчерта, че вече не се срещат драстични нарушения в аптеките да работят хора без подходящото образование, каквито се наблюдаваха в предходни години. Сега по-често срещано е в аптеките гражданите да са обслужвани само от помощник-фармацевт в отсъствието на магистър-фармацевт.  

Отчетът на ИАЛ за 2012 г. сочи, че през годината са извършени 28 проверки на производители и вносители на лекарствени продукти и 1 004 проверки на аптеки и дрогерии. В резултат на проверките са издадени 256 наказателни постановления. Общата стойност на всички наложени глоби и имуществени санкции е 567 хиляди лева.

Агенцията е разгледала над 10 хиляди постъпили заявления за разрешения за употреба на лекарствени продукти. В лабораторията за анализ на лекарствени продукти към ИАЛ, са извършени анализи на общо 383 проби и не са установени фалшиви лекарства на българския пазар. През 2012 г. са издадени 218 разрешения за провеждане на клинични изпитвания. Инспекторите от агенцията са извършили 149 проверки в рамките на надзора на пазара на медицински изделия.

През годината са издадени 231 нови разрешения за търговия на дребно и 32 за търговия на едро с лекарствени продукти и 84 разрешения за търговия на едро с медицински изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още