IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2013 година въвеждат лимити за рецептите за аптеките

Новите правила обаче може да затруднят достъпа на пациентите до лекарства, опасяват се фармацевти

10:26 | 23.11.12 г. 1
От 2013 година въвеждат лимити за рецептите за аптеките

Аптеките, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), от следващата година ще имат лимити за обработване на рецепти. За отчетен период от 15 дни, магистър-фармацевт на осемчасов работен ден ще може да обработва не повече от 660 рецептурни бланки, или да отделя на рецепта не по-малко от осем минути.

Тези изменения ще бъдат записани в новия договор между аптеките и здравната каса. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев, цитиран от БНТ.

Новото изискване ще подобри качеството на фармацевтичната услуга, смятат от съюза.

За магистър-фармацевтите, които едновременно са и собственици на аптеки, ще се приема, че може да работят и по 12 часа на ден, така че за тях лимитът на рецептурните бланки ще бъде 990 за 15 дни, обясни Ненчев.

Против новите изисквания обаче се обяви председателят на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов. Той твърди, че новите правила ще затруднят достъпа на пациентите до лекарства и че се цели преливане на пациенти от едни аптеки в други и назначаване на повече магистър-фармацевти, за да се вдигне лимитът.

Той прогнозира, че най-вероятно аптеките, които членуват в асоциацията, ще откажат да подпишат договори със здравната каса. Асоциацията представлява около 80% от аптеките в България, обясни той.

Председателят на фармацевтичния съюз обаче отхвърля твърденията за удари под кръста, насочени срещу големите играчи на пазара, като каза, че обвиненията са несъстоятелни.

Николай Костов посочи, че това е лимит за бавно обслужване, не за бързо. „Вие като клиент на аптека как предпочитате да ви обслужат – бързо или бавно?", попита той. И обясни, че с въвеждането на лимити за обработените рецепти НЗОК ще затрудни достъпа на пациентите до скъпоструващите лекарства с протоколи, защото аптеките нямат никаква полза да ги обслужват.

Той прогнозира, че скъпоструващите лекарства за тежки заболявания, ще бъдат първото, от което аптеките ще се откажат, защото ще искат да си запазят лимита за лекарствата, от които печелят, така че основният потърпевш отново ще е потребителят.

От БФС разкритикуваха готвените поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще позволят помощник-фармацевти да продават лекарства, отпускани без лекарско предписание в отсъствието на магистър-фармацевт.

Промяната, предложена от Министерския съвет, предвижда и занапред помощник-фармацевтите да работят под контрола на магистри, но без да е задължително тяхното присъствие на място, ако не се продават лекарства с рецепта. Според съсловната организация на магистър-фармацевтите обаче, това би позволило помощник-фармацевти да продават безконтролно и лекарства с рецепти, което би застрашило живота и здравето на пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nadelina2003
преди 11 години
От 12 години живея в Германия и на такава ситуация не съм била свидетел! Какво е това ограничение от 8 мин. на рецепта, което води до изпълнение на ограничен брой рецепти в аптеката??? Защо като пациент нямам право да избера в коя аптека да си изпълня рецептите? Защо трябва да бъда принудена да ползвам услугите на някоя малка невзрачна аптека, която работи най-вероятно с големи надценки или не може да поддържа повечето лекарства, тъй като тези, които предлагат по-добрите условия ще са изпълнили максимума на рецепти, който им се полага? А какво ще стане, когато по-големите аптеки са принудени да подбират клиентите си, т.е. да изпълняват по-изгодните им рецепти? Какво ще правят хора с "неатрактивни" рецепти, ще трябва да се молят? А държавата как се отнася към аптеките, които искат да се развиват и инвестират много средства в качественото обслужване (бързо обслужване на пациента от квалиф. персонал, приятна обстановка, наистина добри цени, рекламни кампании)? Така ли ги мотивира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още