IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти протестират срещу новата лекарствена политика*

Предложените нормативни промени ще прекроят аптечния пазар в полза на монополистите, смятат представители на фармацевтичния бранш

09:00 | 17.07.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фармацевти на мълчалив протест пред сградата на здравното министерство.<em> Снимка: БТА</em></p>

Фармацевти на мълчалив протест пред сградата на здравното министерство. Снимка: БТА

Днес фармацевтите излизат на протест срещу лекарствената политика на здравното министерство с мотив, че предложените промени в нормативната база ще доведат до прекрояване на аптечния пазар в полза на монополистите в сектора.

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че публикуваният от Министерство на здравеопазването проект за намаляване на надценките за търговците на едро и на дребно на лекарствени продукти с 2% ще елиминира малкия и среден бизнес в търговията с лекарства и ще облагодетелства големите вериги със стабилни позиции на пазара.

Фармацевтите твърдят, че проектът на здравното ведомство е в интерес на корпоративните структури и ще има необратими последици за достъпа на пациентите до лекарствени продукти. От съюза коментират, че промените няма да доведат до намаляване на цените на лекарствените продукти за пациентите, а ще ги лишат от достъп до лекарствени продукти.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев и сега България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, а за около две трети от лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), аптеките не слагат никаква надценка. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, пише в становище на съюза.

Според Ненчев най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинацията от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти, съчетано с намаляване на ставката на ДДС за медикаментите.

В декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на здравеопазването и до председателя на ЕК, фармацевтите посочват, че водената лекарствена политика е довела да намаляване на конкурентната среда в търговията на едро и на дребно и до създаване на вериги от аптеки и търговци със силни пазарни позиции.

От съсловието припомнят, че към момента в 39 общини няма аптека, сключила договор с НЗОК, заради липсата на интерес у дребните търговци. С предлаганото намаление на надценките броят им ще се увеличи, прогнозира председателят на съсловната организация.

От Министерство на здравеопазването заявиха за Investor.bg, че работната група, която дискутира спорните точки в проектопредложението, ще излезе със становище до края на деня. От министерството посочват, че ако не бъде постигнато съгласие между страните, промените ще минат за обществено обсъждане в настоящия вариант.

По време на протеста пред здравното министерство Мирослав Ненчев заяви, че в аптеките в малките населени места се работи с надценка между 18 и 22 на сто и ако тя се намали, ще се наложи да се съкращават работни места, предаде БТА.

„От крайната цена на лекарствата в аптеките в държавите от Европейския съюз за аптеката остава 19,5 на сто, а в България - 11,2-11,4 на сто“, посочи Ненчев. По думите му, ако още се намали надценката, за аптеката ще останат около 9 на сто.

Протестиращите фармацевти предлагат да се намали ДДС върху лекарствата или да се премахне напълно, както и да се създаде национална лекарствена политика.

Министерството на здравеопазването не цели закриване на аптеки, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след протеста на фармацевтите по повод очакваното  намаляване на надценките на лекарствата за търговци на едро и на дребно.

По думите на Атанасова намаляването на надценката ще бъде в полза на пациентите, като най-осезаемо ще бъде намалена цената на лекарствата, които струват над 30 лв. Та поясни, че е направено предложение в Закона за лекарствата в хуманната медицина да се намали наполовина цената за откриване на аптека в малките населени места. Сега цената за откриване на аптека е 1000 лева. Обсъжда се и вариант за допълнително стимулиране на такива аптеки, допълни още министър Атанасова. Тя обясни, че сега аптеките получават по два лева на изпълнена рецепта и се обмисля за повишаване на тази сума. 

*Допълнена към 14.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Isumu
преди 11 години
ДДС го плащат всички по веригата, включително данъкоплатците и търговците на дребно и едро, а то потъва в лапите на държавните служители (бонуси, почивки в чужбина, обновен автопарк на депутатите и т.н.) А ако не ти е ясно, тези които печелят в момента и тези, които най-много ще спечелят от промените са собствениците на големите вериги аптеки, които в повечето случаи не са фармацевти, като тези поправки в наредбите и закона за лекарствата няма по никакъв начин да се отразят на цените и резултата при тях ще доведе до това да си избият загубите, като вдигнат цените на другите си продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Isumu
преди 11 години
На зима като настинеш ще видим дали ще има "кърлеж", който да ти продаде някое аспиринче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
ДДС върху лекарствата НЕ трябва да се намали! Някой трябва да ги принуди тия кърлежи, да намалят нормата си на печалба! ДДС са пак пари на данъкоплатеца. От къде на къде ще искат тези пари да им влизат в джоба!? Не дерат ли достатъчно зависимите от услугата им пациенти? И стига са ползвали пациентите като жив щит за да ИЗНУДВАТ! Това е грозно и присъщо на талибаните и хора с техния манталитет! СТИГА ЛЪЖИ! ПЕЧЕЛЯТ КАТО ДИЛЪРИ НА НАРКОТИЦИ и много добре го знаем всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
sonka.74
преди 11 години
ДДС върху лекарствата трябва да се намали! Но не мисля, че МЗ обслужва интересите на монополистите - с този довод си отиде предишния здравен министър, критикуван беше даже от настоящата министърка (в качеството й на шеф на здравната комисия в НС). Май никакви промени не устройват фармацевтите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още