IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистър-фармацевтите ще контролират работата на помощниците в аптеките

Отпаднаха законовите промени, според които неспециалисти можеха да продават лекарства без рецепти, хранителни добавки или козметика

17:35 | 20.07.11 г.
Магистър-фармацевтите ще контролират работата на помощниците в аптеките

Магистър-фармацевтите ще контролират продажбите на лекарства без рецепта, хранителни добавки и козметика, извършвани от помощник-фармацевтите.Това приеха на второ четене депутатите, като отхвърлиха първоначално предложените от правителството и от група народни представители текстове за статута на аптекарите, заложени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи БТА.

Промените предвиждаха помощник-фармацевтите да могат да продават лекарства, за които не се изисква лекарско предписание, хранителни добавки, санитарно-хигиенни средства или козметика.

Парламентът отхвърли и текста, с който се регламентираше дейността на хората без фармацевтично образование да продават в аптеки.

Именно тези текстове предизвикаха напрежение и протести сред фармацевтичния бранш. Българският фармацевтичен съюз (БФС) изрази недоволството си от предложението всеки, без значение от образованието си, да може да продава в аптека.

В началото на май премиерът Бойко Борисов се намеси, за да неутрализира напрежението, като обеща, че спорните текстове, регламентиращи работата на аптекарите и неспециалистите, ще отпаднат. Преди това обаче Народното събрание ги прие на първо четене.

Депутатите днес решиха, че Изпълнителната агенция по лекарствата ще издава, отказва или прекратява разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти. Действащият регламент предвиждаше висшият съвет по фармация да разглежда заявленията за търговия на дребно с лекарствени продукти и да предлага на министъра на здравеопазването издаване на разрешение или отказ, както и за отнемане на издадени разрешения.

Регионалните здравни инспекции вече ще издават удостоверения за регистрация на дрогерии, а не както сега - Изпълнителната агенция по лекарствата. Регионалните здравни инспекции ще трябва да водят публичен регистър на дрогериите, а Министерството на здравеопазването ще помества на интернет страницата си списък с удостоверенията за регистрация на дрогерия.

Създава се и нова комисия - по цени и реимбурсиране, която ще работи към министъра на здравеопазването. Новият орган ще замени Комисията по цените на лекарствените продукти.

Парламентът ще продължи и утре с второто четене на промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още