IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата готви лекарствена политика на тъмно?

Здравното министерство изолира фармацевтите от провеждани реформи в сектора, възможни са протести

12:17 | 28.03.11 г. 1
Държавата готви лекарствена политика на тъмно?

В последните дни напрежението във фармацевтичния бранш ескалира във връзка със законови промени, които готви правителството за сектора, но без участието на съсловието.

Конфликтът

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) твърдят, че с проект отпреди седмица Министерството на здравеопазването предвижда да проведе значителни реформи в областта на фармацията, но без да се съобрази с експертното мнение на фармацевти, лекари, зъболекари и пациенти.

Съсловната организация е научила от интернет страницата на Министерството на здравеопазването за готовия проект, който съдържа редица ключови изменения във фармацевтичния сектор. От фармацевтичния съюз заявяват, че нито едно тяхно предложение по въпроса не е разгледано от управляващите.

Спорните моменти, които събудиха недоволството на БФС, са свързани с въвеждането на нов регламент за снабдяване с лекарства в България, както и с предложението всеки, без значение от образованието си, да може да продава в аптека.

В края на миналата година по подобен начин правителството изолира от преговори друга съсловна организация – тази на лекарите. Тогава правителството не покани за обсъждане и не уважи предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС) за промени в болничната помощ, засягащи пряко медиците. Протестите на лекарите бяха потушени с подписването на споразумение между съсловието и правителството.

Кой ще ни продава лекарства?

Новите изменения в закона предвиждат в аптеките да работят не само хора с фармацевтично образование, но и неспециалисти. Разграничено е кой какво ще може да продава в аптеката. Фрамацевтите ще продават лекарства, а хората без фарамацевтично образование ще продават само хранителни добавки, козметични и санитарни материали под контрола на магистър-фармацевт.

Фармацевтите са против това предложение и отказват да носят отговорност за действията на неквалифицирани кадри в аптеката. Идеята не допада и на пациентите, които твърдят, че влизат в аптеката и за да се консултират. Затова за тях е важно кой стои зад щанда. Специалистите твърдят, че е опасно хора без специализирано образование да предлагат хранителни добавки, защото в съчетание с лекарства може да се стигне до нежелана за здравето реакция.

Предстои гласуването на промените в парламента.

Междувременно от Българския фармацевтичен съюз (БФС) съобщиха, че ще свикат тази седмица извънредно заседание на Обществения съвет в здравеопазването заради напрежението в сектора. В съвета участват съсловните организации на медицинските специалисти, пациентските организации и синдикатите. От БФС не изключват и възможността за протести на съсловието, но засега залагат на диалога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgf
преди 13 години
Няма нищо страшно и лошо, защото болните от "Множествена склероза", след степен 3,5, по 10 степенната скла за това заболяване са оставени без никакви лекарства за конкретното заболяване, без всякаква медицинска помощ да умират изоставени, без пари и грижи в домовете си ! Единственият изход да умрат по-бързо е правото им, до 62 годишна възраст, да ползват, безплатен, неуспял на пазара, български антираков препарат, за да умрат по-бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още