fallback

СОС предлага отписване на несъбираемите задължения на "Топлофикация - София"

Сред мерките за подобряване на работата на дружеството е и възможността за сключване на индивидуални договори

08:57 | 27.02.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Топлофикация - София" трябва да бъде оздравена и по тази причина на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък ще бъдат гласувани няколко мерки за подобряване на работата на дружеството, стана ясно в ефира на БНТ. 

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков обясни, че на гласуване ще бъдат подложени предложенията за премахване на лихвите за прогнозните сметки, отписване на несъбираемите със закон задължения, както и за сключване на индивидуални договори. 

"Индивидуалните договори ще бъдат за тези клиенти, които имат плащания и да бъдат избегнати лихвите за бъдещ период", допълни още Лилков. По негови думи обаче изпълнението на тези мерки зависят от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и при положение, че този орган в момента е в оставка, не е ясно какво ще се случи след гласуването в СОС. 

Топлинната енергия е много скъпа, смята от своя страна общинският съветник Жельо Бойчев от БСП. Той посочи, че от 2009 година досега цената е скочила с 40%. "Трябва да приемем мерки, които да преодолеят замразените доходи на потребителите", допълни той. 

За Бойчев проблемът с "Топлофикация - София" е монополното положение, но вместо усилията да бъдат съсредоточени към него, всяка година се разглеждат непосилните сметки за потребителите. 

Вили Лилков допълни още, че трябва да бъдат направени стъпки към изрядните платци и предложи въвеждане на преференциални цени за етажна собственост, която е плащала редовно своите задължения към топлофикационното дружество. Тази опция е предвидена и сега, но са необходими юридически процедури за регистрация на етажната собственост. 

Зафир Зарков от ГЕРБ обясни, че в търсене на изход от проблемите на "Топлофикация - София" ще бъдат създадени две работни групи в СОС. Едната ще бъде съставена от експерти, които да разгледат исканията на потребителските организации и протестиращите. Другата група ще бъде от общински съветници. "В момента има консенсус в СОС, че трябва да има по-добро обслужване за клиентите на "Топлофикация - София", коментира още той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
fallback