IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира „Топлофикация-София“ за злоупотреба с господстващо положение

Дружеството ще трябва да плати глоба от 338 хил. лв. за нарушение на правилата на пазара на дялово разпределение на топлинната енергия

12:11 | 25.02.13 г.
КЗК санкционира „Топлофикация-София“ за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 338 хил. лева на „Топлофикация - София" заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинната енергия между потребителите в сгради с етажна собственост, става ясно от съобщение на регулатора.

Нарушението ограничава конкуренцията и пречи навлизането на нови участници на този пазар. Така се засяга интересът на потребителите, допълват от КЗК.

Искането за разглеждането на ситуацията в този сектор от пазара на топлинна енергия е подадено от фирма „ПМУ Инженеринг“ ООД. В него компанията коментира, че не само „Топлофикация - София" има господстващо положение по отношение на продажбата и преноса на топлинна енергия, но и участва в пазара за дялово разпределение.

Проверката е установила, че в продължение на три месеца (от 14 декември 2011 година до 14 март 2012 година) топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с жалбоподателя за извършване на услугата, а междувременно е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа с уредите, които предлага компанията.

В писма до потребителите, в които предлага услугите си, „Топлофикация- София” ЕАД не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си „Минол Местехник“, които единствено “ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови - „Сименс“ или „Сенсус“, в случай на избора му за топлинен счетоводител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още