IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СОС предлага отписване на несъбираемите задължения на "Топлофикация - София"

Сред мерките за подобряване на работата на дружеството е и възможността за сключване на индивидуални договори

08:57 | 27.02.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СОС предлага отписване на несъбираемите задължения на "Топлофикация - София"

"Топлофикация - София" трябва да бъде оздравена и по тази причина на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък ще бъдат гласувани няколко мерки за подобряване на работата на дружеството, стана ясно в ефира на БНТ. 

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков обясни, че на гласуване ще бъдат подложени предложенията за премахване на лихвите за прогнозните сметки, отписване на несъбираемите със закон задължения, както и за сключване на индивидуални договори. 

"Индивидуалните договори ще бъдат за тези клиенти, които имат плащания и да бъдат избегнати лихвите за бъдещ период", допълни още Лилков. По негови думи обаче изпълнението на тези мерки зависят от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и при положение, че този орган в момента е в оставка, не е ясно какво ще се случи след гласуването в СОС. 

Топлинната енергия е много скъпа, смята от своя страна общинският съветник Жельо Бойчев от БСП. Той посочи, че от 2009 година досега цената е скочила с 40%. "Трябва да приемем мерки, които да преодолеят замразените доходи на потребителите", допълни той. 

За Бойчев проблемът с "Топлофикация - София" е монополното положение, но вместо усилията да бъдат съсредоточени към него, всяка година се разглеждат непосилните сметки за потребителите. 

Вили Лилков допълни още, че трябва да бъдат направени стъпки към изрядните платци и предложи въвеждане на преференциални цени за етажна собственост, която е плащала редовно своите задължения към топлофикационното дружество. Тази опция е предвидена и сега, но са необходими юридически процедури за регистрация на етажната собственост. 

Зафир Зарков от ГЕРБ обясни, че в търсене на изход от проблемите на "Топлофикация - София" ще бъдат създадени две работни групи в СОС. Едната ще бъде съставена от експерти, които да разгледат исканията на потребителските организации и протестиращите. Другата група ще бъде от общински съветници. "В момента има консенсус в СОС, че трябва да има по-добро обслужване за клиентите на "Топлофикация - София", коментира още той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
vallman
преди 11 години
Топлофикация е общинска собственост. Общинските съветници нямат изгода да дерат кожите на "своите избиратели", които после трябва да гласуват за тях. Проблема е липса на частна собстеност. Топката се тупа, докато може. Кравата се дои, докато пуска мляко а следващия по реда да си я храни :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Имам въпрос че : защо мобилните оператори ако не си платите сметката до 30 дни са ви дали на колекторските фирми , а Топлофикация не процедира така и май няма договор с колекторска фирма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
todortk
преди 11 години
Няма смисъл и не е редно да се прави това.Нали въведоха възможност за изкарване на изпълнителен лист и даване на съдия изпълнител. Да си вземат парите тогава. Имам познати срещу които се водят такива дела и в крайна сметка си платиха. Защо и останалите да не си плащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vallman
преди 11 години
Казва се: "Несъбираеми ВЗЕМАНИЯ на Топлофикация" или "Несъбираеми задължения на клиентите на Топлофикация". Не може да се отписват "несъбираеми задължения" на дружество. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
kranc_mk
преди 11 години
Винаги има решени как да се вземат пари от хора които не искат да плащат.Нарича се обществено полезен труд. Има толкова неща да се възстановяват и реконструират. Работна ръка има. Кирката в карирата и да си изработи това което се дължи на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
DADA
преди 11 години
Важна е думичката "със закон задължения", но 99% от населението ще си каже:Значи баба ми и дядо ми, дето си плащаха сметките и гладуваха, сега са прецакани, а охранените скотовете дето викаха "е...л съм им мамата на топлофикация" са на печалба! Е те това е чисто беззаконие и несправедливост!Ако направят глупостта и го приемат ще мотивират масово неплащане на всичко и ще видим фалит на здравеопазване, ВиК, Газ, Електро и т.н. тотална анархия и след това *** ни били виновни...Да си спомним дядо ви Раковски: Не народ, а ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ситуацията е патова. След като плащанията така и така са несъбираеми, какъв е смисълът да начисляваме лихви по тях. От друга страна Грую е напълно прав, че лошият пример ще бъде последван моментално и от други абонати. От трета страна положението дори не може да остане такова, каквото е сега. Някой да има някакво решение? Единственото, което мога да си представя, че ще се случи е фалит на държавата, както прогнозират някои от колегите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още