IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Мерките на Фандъкова ще доведат „Топлофикация-София“ до фалит

Общинският съветник от БСП предложи две свои идеи за спасение на топлофикационното дружество

09:54 | 26.02.13 г. 8
Кадиев: Мерките на Фандъкова ще доведат „Топлофикация-София“ до фалит

“Топлофикация – София“ ще фалира, ако бъдат въведени мерките на кмета Йорданка Фандъкова, смята общинският съветник Георги Кадиев от БСП, пред БНР. За него решението е всеки потребител да си направи прогнозна сметка колко топлоенергия ще потребява и в края на отчетния период, ако разликата между реално потребеното и прогнозното се различава с повече от 10% - да бъде налагана лихва върху плащанията.

„Това положение съществува в момента в корпоративното подоходно облагане“, обясни още Кадиев. От друга страна самата „Топлофикация“ трябва да дължи лихви на гражданите при надвзети суми, предлага той.

Дълговете на „Топлофикация – София“ растат и това ръководство не може да се справи със ситуацията, а фалира ли дружеството това означава и фалит на „Булгаргаз“, смята още общинският съветник. София няма как да се отоплява по друг начин, освен с ток и при липсата на топлофикационно дружество биха изгърмели и електрическите вериги, защото те не са пригодени да отопляват 400 хил. домакинства, допълни още Кадиев.

„Най-големият проблем на общинското дружество е, че хората не си плащат сметките – около 50% от абонатите не си плащат сметките“, смята той.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи няколко действия, които биха намалили сметките на абонатите на „Топлофикация – София“. Една от тях е да не бъдат начислявани лихви, ако не се плащат прогнозните фактури, но задълженията към топлофикационното дружество да бъдат покрити с изравнителното плащане.
„Топлофикация“ ще получава фактури от „Булгаргаз“ и ще плаща лихви, ако не успее да покрие задълженията си, а с тази мярка има възможност всички хора да не си плащат сметките и да изчакват края на сезона“, смята обаче Георги Кадиев.

Аргументът на кмета е, че няма да бъде чакан края, тъй като сумите ще се натрупат, но Кадиев обясни, че така има опасност потребителите да не платят, а накрая, когато получат големите сметки, също да откажат да се издължат. „Така дружеството се води към несъстоятелност“, смята още общинският съветник от БСП. Според него по-добра опция е сметките да бъдат плащани през цялата година. Тази опция и сега съществува, но тя е пожелателна, а трябва да стане задължителна, смята още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
ne_na_monopolite
преди 11 години
Говориш пълни глупости, точно като Кадиев! А как инсталацията издържа, в студените дни, преди да пуснат парното. Аз съм със свалени радиатори от години, имам климатици и си седя на топло, а съседите с парно пускат духалки, маслени радиатори и други подобни уреди с нечовешка консумация, та проблеми с мрежата няма. После като пуснат парното, няма страшно почват да крадат и да ми бъркат в джоба. СТИГА СТЕ МАНИПУЛИРАЛИ ХОРАТА! Всеки, който е за топлофикация, значи има някаква далавера или е служител на дружеството , или краде от съседите. Между другото, подобни изказвания на хора от БСП, съвсем ще закопаят партията, защото са в подкрепа на твърденията, че БСП е част от енергийната мафия. Нека парното е социална услуга , нека се топлят детски градини, болници, но. АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ РОБ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Кадийчо, какво искаш да ми кажеш сега?За да не фалира ТЕЦ София и Булгаргаз, да фалират гражданите????Гражданите НЕ искат да ти ползват скъпото парно, но тупия ти закон ги е привързал към ТЕЦа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Малко цинично е точно Кадиев да дава акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Абе, ама ти като ги пишеш тези работи, буден ли си? Да не си още ... от снощи? Имаш ли идея как се отоплява град като София ако всяко семейство добави по 5 КВт консумация? Имаш ли идея какви сметки за ток ще дойдат при хора, които и сега едва оцеляват? Как си представяш хамбари като Министерски съвет и куп министерства на духалки и маслени радиатори?И по-интересното - кво правите с недостига на ток, защото само Младост и Люлин са в състояние да вдигнат потреблението с 30%? Ти май не беше фен на АЕЦ?Некои си пишете, колкото да не заспите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Незнам кое наричаш "законен" начин на източване на народа.Я виж какво пише в конституцията: Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (3) Частната собственост е неприкосновена.Както един адв. каза:Не може да се задължи едно лице да ползва своя/съсобствена вещ. Ползването като вещно право на собствеността е неприкосновена от една страна и е ПРАВО, а не задължение на собственика на вещта.Разпределянето на загубите от ползването на сградната инсталация върху собственост е един вид Данък и е недопустим данък в полза на търговско дружество.Т.е. дори и чужбина да заминеш да работиш, според топлофикация, ползваш жилището и ти се начислява сградна инсталация. А на практика така ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
amanotumnici
преди 11 години
Всички чакаме Топлофикация да фалира. Аз отдавна не искам да плащам на Топлофикация, но съм принуден, въпреки, че не ползвам услугите на фирмата. Парадокс.ЕРП-тата нали правят инвестиции. Ще приготя мрежите така, че хората да могат да се отопляват безпроблемно с ток. Отделно квартали на София са газифицирани. Това е бъдещето. И накрая, ще се заличи тази фирма, през която се стриже народа и се източват по "законен" начин пари за черните каси на партии, за да някои като варненския кмет да си купуват имоти във Швейцария, Плевнелиев на Халкидики, а Цецо по шест апартамента на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Доколкото виждам Фандъкова се опитва да въведе някои по-либерални мерки, които левицата мисли че са единствено нейни и сега хоп - видите ли това щяло да доведе някого до фалит.А добрУтро г-н Кадиев. Това към което тласкате постоянно обществото не го ли води до един постоянен фалит и разруха, а???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
993
преди 11 години
А какво ще каже Кадиев за ЕРП-тата? Семейния им бизнес процъфтява от търговията с електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още