IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И на националния празник България е на протест

Във Варна на улицата са над 70 000 граждани, ГЕРБ оттегли подкрепата си от кмета Кирил Йорданов

14:14 | 03.03.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в София днес. Снимка: Ройтерс</p>

Протестът в София днес. Снимка: Ройтерс

И на връх националния си празник България протестира. Мирни демонстрации има във всички по-големи градове, като във Варна ставаме свидетели на най-масовия протест от началото на февруарските действия срещу високите цени на електроенергията, бедността и местния кмет Кирил Йорданов.  

Няколко хиляди души протестират и днес в София. Протестът преминава под знака на патриотичната смиреност, но не и примиреност, предава Dnes.bg. Първанaчално протестиращите се събраха на площада между Президентството, Партийния дом и сградата на БНБ.

Протестиращите развяват българското знаме под звуците на химна и народни песни. Те призоваха всички българи да се обединят в деня на националния празник. 

Участници в протеста в столицата се обявиха за промяна на статуквото. Най-голямата част от присъстващите бяха на площада пред БНБ и Художествената галерия и се движеха към Руската църква. Периодично се скандира "оставка" и "мафия", чуват се освирквания. Част от хората в протеста скандират "България". Има много национални знамена и портрети на Васил Левски, както и засилено полицейско присъствие.

Шествието на ВМРО се сля с участниците в протеста. Начело на тяхното шествие се движат младежи с народни носии и народни инструменти.

Протестиращите в София вече минаха няколко пъти от Президентството до Народното събрание и послед се отправиха към Орлов мост.

Викове „Мафия!” и освиркване заглушиха тържествената смяна на почетния караул на националния празник 3 март в София. Протестиращите в столицата се бяха събрали пред Президентството около 12.00 часа, когато започна церемонията.

Протестиращите вече се разделиха на две групи, като едните са пред Президентството, а останалите отидоха при паметника на Васил Левски, където поднесоха цветя.

Междувременно огромна група протестиращи граждани се присъединява от Народното събрание към тези, които вече са на Орлов мост. Групата се движи откъм Народното събрание и Софийския университет. Движението в района е напълно блокирано. Десетки хиляди софиянци са на Орлов мост и по бул. "Цар Освободител" и бул. "Цариградско шосе". Протестиращите скандират "мафия" и "оставка" и носят българското знаме. Мнозина играят хоро. В района има засилено полицейско присъствие, но протестът преминава мирно.

Палатков лагер ще се организира утре в 11.00 часа пред Президентството, обявиха на Орлов мост участници в днешния национален протест. Палатковият лагер ще остане до изпълнение на трите искания на протестна група „Орлов мост”. Исканията са за свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в изборния кодекс като гражданите да могат да участват в избори със свои представители и мораториум върху изпълнителните дела на банките, заявиха участници в протеста.

Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ИСТИНАТА ДА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ...криСТАЛИНКА - американо-комисар в ЕС.- "Изводът е, че ни трябва спешно заем от минимум 5 милиарда евро. За целта 41-то народно събрание трябва да гласува съответните правомощия на служебния кабинет, за да не рухне финансово страната!- ЗА ДА НЕ РУХНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НУЖНИ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - МИНИМУМ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!ИЛИ - ЗА ДА ПОЧНАТ ДА РАСТАТ ДОХОДИТЕ - МИНИМУМ 15 МИЛИАРДА!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Ами тия ГЕРБ улави ли са? Истината е, че ЛИЧНО Бойко предаде Варна, като разменна монета с бившите си съдружници от ***. Бойко Борисов и *** са главата на Октопода. ГЕРБ не е партия, тя еполитическото крило на *** и другите мафиотски групировки. Докаато не се изкорени ***, Варна и България няма да прокопсат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Кирил във Варна беше подкрепен от ГЕРБ като по малкото зло. Избора беше направен тъй като проучванията го сочеха като фаворит.И беше направен с надеждата, чрез него да се прокара политиката на ГЕРБ. Не се получи. Той винаги си е бил човек на БСП. Всъщност на ***. Истината е, че всички измежду които можехме да избираме и избираме бяха и са хора на ***. Ако беше човек на ГЕРБ, града нямаше да е в това състояние. /справка Бургас/ Просто е несъстоятелно, да се твърди че кмета на Варна е част от ГЕРБ. Мисля, че и болшинството Варненци го знаят и затова исканията и протестите са ПЕРСОНАЛНО към него. Той си там още от времето когато нямаше партия ГЕРБ! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Браво на варненци.ГЕРБ пак много късно забелязаха накъде дуа ветърът. Лошо впечатление прави дистанциране от някого на толкова късен етап след началото на големи протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не се ядосвай де! Аз просто споделих едни мисли нищо повече :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 15
LuckyYou
преди 11 години
Тържествено ви обещавам на вас които го четете - АКО ББ - Батман Буда направи ново правителство - аз и още 10-15 човека също ще се присъединим към протестите!!! Аз бях се наканил да ходя една неделя, ама той предвидливо подаде оставка. Тоя земе ли втори мандат, целия център няма да може да побере хората на улицата, от птичи поглед няма да се виждат улици а хора! Много хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
До STRAHO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
На тебе няма какво да ти пиша, ти си много много заблуден човек. Въздържам се да коментирам, но няма как, като ми намесваш името. Само мога да ти кажа едно - за твое добро и за доброто на тези като теб и на любимия ти вожд ББ - Батман Буда - за ваше добро е ДА НЕ ПЕЧЕЛИТЕ изборите, да НЕ ГИ КУПУВАТЕ и ДА СЕ МАХНЕТЕ колкото можете по-бързо от властта! Просто искрено ти желая, за твое добро ГРОБ да не печели втори мандат. Щото тогава и тия дето си седим по домовете и нас ще принудите да излезнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 7
SEBULBA
преди 11 години
Стрейхо, ГЕРБ още са на власт, Боко още е премиер (в оставка) и продължава ударно да прави подаръци на мафията (например 160 декара до летище София от вчера), а кметя Киро беше избран с подкрепата на ГЕРБ и личното рамо на Бойко Борисов, както и на купените ***. Каквито и глупости да се опитваш да плещиш. Точка по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Просто ми се въртят едни мисли та реших да ги споделя с теб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още