IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И на националния празник България е на протест

Във Варна на улицата са над 70 000 граждани, ГЕРБ оттегли подкрепата си от кмета Кирил Йорданов

14:14 | 03.03.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в София днес. Снимка: Ройтерс</p>

Протестът в София днес. Снимка: Ройтерс

И на връх националния си празник България протестира. Мирни демонстрации има във всички по-големи градове, като във Варна ставаме свидетели на най-масовия протест от началото на февруарските действия срещу високите цени на електроенергията, бедността и местния кмет Кирил Йорданов.  

Няколко хиляди души протестират и днес в София. Протестът преминава под знака на патриотичната смиреност, но не и примиреност, предава Dnes.bg. Първанaчално протестиращите се събраха на площада между Президентството, Партийния дом и сградата на БНБ.

Протестиращите развяват българското знаме под звуците на химна и народни песни. Те призоваха всички българи да се обединят в деня на националния празник. 

Участници в протеста в столицата се обявиха за промяна на статуквото. Най-голямата част от присъстващите бяха на площада пред БНБ и Художествената галерия и се движеха към Руската църква. Периодично се скандира "оставка" и "мафия", чуват се освирквания. Част от хората в протеста скандират "България". Има много национални знамена и портрети на Васил Левски, както и засилено полицейско присъствие.

Шествието на ВМРО се сля с участниците в протеста. Начело на тяхното шествие се движат младежи с народни носии и народни инструменти.

Протестиращите в София вече минаха няколко пъти от Президентството до Народното събрание и послед се отправиха към Орлов мост.

Викове „Мафия!” и освиркване заглушиха тържествената смяна на почетния караул на националния празник 3 март в София. Протестиращите в столицата се бяха събрали пред Президентството около 12.00 часа, когато започна церемонията.

Протестиращите вече се разделиха на две групи, като едните са пред Президентството, а останалите отидоха при паметника на Васил Левски, където поднесоха цветя.

Междувременно огромна група протестиращи граждани се присъединява от Народното събрание към тези, които вече са на Орлов мост. Групата се движи откъм Народното събрание и Софийския университет. Движението в района е напълно блокирано. Десетки хиляди софиянци са на Орлов мост и по бул. "Цар Освободител" и бул. "Цариградско шосе". Протестиращите скандират "мафия" и "оставка" и носят българското знаме. Мнозина играят хоро. В района има засилено полицейско присъствие, но протестът преминава мирно.

Палатков лагер ще се организира утре в 11.00 часа пред Президентството, обявиха на Орлов мост участници в днешния национален протест. Палатковият лагер ще остане до изпълнение на трите искания на протестна група „Орлов мост”. Исканията са за свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в изборния кодекс като гражданите да могат да участват в избори със свои представители и мораториум върху изпълнителните дела на банките, заявиха участници в протеста.

Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
..а и ГЕРБ вече НЕ СА НА ВЛАСТ. Защо ли продължават протестите!? Защо "народния герой" Станишев се сниши така и не пожела да сформира кабинет и така да предотврати "нагласени" от ГЕРБ избори. Защо, нали води национално отговорна партия!? Нека като МЪЖ и държавник да заложи името си и партията си и да сформира кабинет!? Избяга и се скри като заек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
Абе, тоя кмет не беше ли от БСП ? Не управляваха ли в тандем с кандидат кмета Гуцанов!? Какво ли не успяха да поделят че в момента са един срещу друг? А може би всичко е театър щото са си от една партия!? И защо протестите ако са срещу ГЕРБ не са пред централата им във Варна!? Май на някои хора, им се ще да насочат протеста срещу ГЕРБ ! Защо ли!? Защо ли във Варна са най масовите протести а в София която е в пъти по голяма и кмета е от ГЕРБ са по малки? Е на такива въпроси ми се въртят из главата. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
melon
преди 11 години
А далеч съм от мисълта, че е платено на 70 хиляди.Това е вълна, която обаче професионалните сърфисти опитват да яхнат.Сега е ден - поколение храни. Който се уреди да се издигне покрай протестите е бъдещ мултимилионер. Нищоново под слънцето.И дано не съм прав!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
На предните им стъкла имаше надпис "Атака". Явно са дошли за ежегодния им национален митинг на 3-и март
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
*** е структура, която се е сраснала с властта, независимо от цвета на партията. ГЕРБ са най-много омешани с тях, с кмета, с амфетите и цирагите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
stasi666
преди 11 години
И как точно ще стане като *** са най-здравата структура на БСП,която вече си легализира всичко 2005 - 2009.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Да бе, 70 000 човека във Варна. На всички им е платено :Д :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 14
melon
преди 11 години
Интересно кой плаща за автобусите, които докарват хората на протестите в София. Спонтанна работа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Основно исканията във Варна са против мафиотската гропировка "***"! Варна не е Неапол! Долу ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
barf
преди 11 години
Вече официално се връщаме в каменната ера: палатки! Тези протести вече тотално объркаха хората! На нито един от ораторите не вярвам по простата причина, защото все някой от не знам си коя партия защитава нечии интереси. Колко от тези хора могат да взимат решения на гърба на целия народ? И какво е това намесване за изпълнителните дела на банките? Защо просто не си публикуваме лични данни, ЕГН-та и фирмите, за да задоволим лапането на определени хора, които точно това чакат????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още