IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Подкрепа": Майчинските да се изравнят с минималната заплата

Синдикатът настоява и за помощ за домакинствата, отговарящи на критериите за енергийна бедност

14:30 | 19.03.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Подкрепа": Майчинските да се изравнят с минималната заплата

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да бъде равно на минималната работна заплата, т.е да се увеличи от 240 лева сега до 310 лева, какъвто е размерът на МРЗ от 1 януари 2013 година. Това е едно от предложенията на КТ „Подкрепа“ до служебното правителство, предава БТА.

От синдиката са подготвили пакет от спешни социални мерки, които не изискват промяна на законодателството, но ще „задвижат икономиката“. Сред тях например са за увеличаването на минималната работна заплата до ниво от 330 – 340 лева. Според изчисленията на КТ „Подкрепа“ това увеличение няма да натовари бюджета – на минимална заплата у нас са около 130 хил. души, като 100 хил. от тях са в реалния сектор.

Сред предложенията са още за въвеждане на критерии за „енергийна бедност“. Преди броени дни европейските депутати подкрепиха предложението на Европейската комисия за създаването на Енергийна пътна карта 2050. Именно в този документ е дадена дефиниция на  понятието, според която енергийна бедност е когато повече от 10% от доходите на домакинството отиват за плащането на потребяваната енергия.

От КТ „Подкрепа“ настояват на домакинства, които попадат в тази ситуация, да получат еднократна енергийна помощ за този зимен период.

Четвъртото предложение на синдиката е свързано с подобряването на работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. За по-голяма прозрачност идеята е да бъдат публикувани стенограмите от заседанията, както и да има излъчване на срещите на съвета на сайта им. Решенията на тристранния съвет, взети с 2/3 от гласовете да имат задължителен характер, допълват още от КТ „Подкрепа“.

Припомняме ви, че на 15 март от другия синдикат – КНСБ също публикуваха няколко мерки за подпомагане на домакинствата с ниски доходи у нас. Според изчисленията за тях ще са необходими около 350-400 млн. лева. Тези средства могат да дойдат от съкращаването на капиталовите разходи, както и намаляването на вноската на България в ЕС.

Сред мерките, предложени от КНСБ, също фигурира предложение за увеличаване на майчинските, но с 50 лева, еднократни енергийни помощи и увеличаване на заплатата до ниво от 340 лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Демографски проблем в Щатите няма защото тамошните овчари ПЛАЩАТ себулба! Виж не можеш да искаш от производител на автомобили първокачествено /а и не само/ возило и да настояваш да ти го плати с аргумента че при употребата му ще имаш големи разходи /гориво, сервизно облужване данаци паркомясто и т.н/!? Ми то е смешно. Производителя ще се смее от сърце. Някой правил ли си е сметка колко струва да израстеш едно дете? Храна облекло, възпитание образование и т.н. Дали с нивата на заплащане у нас би успяло това дете да върне тия разходи и да се възпроизведе? Настрана оставям естествения стремеж на всяко живо същество да живее по добре от предците си. Надявам се разбра примера. Родителите един вид дават на бизнеса продукта на своя живот. Не можеш го взе безвъзмездно. :)... съжелявам за циничния промер. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
haqan
преди 11 години
знаеш ли в Сомалия нямат майчинство и изобщо нямат демографски проблем май мозъкът ти е на ниво сомалия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Трябват данъчни стимули, а не пари "на калпак". Примерно семейно подоходно облагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
В САЩ майчинството е 3 месеца, и няма демографски проблем (именно и заради това)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Не искал бизнеса да плаща за деца, не искал да плаща и за обучение не искал и заплати да плаща !? Иска млади здрави и образовани кадри!? Е ....от къде я? От гермаското стадо ли? Там младите агнета струват поне десет пъти повече от скромните български аганца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
haqan
преди 11 години
не знам защо си се кръстил борса ама маи те няма в сметките всяка майка преди да излезе в майчинство се осигурява като нормално работещ и трябва да има поне 1г трудов стаж преди излизането в майчинство а за определяне размера на майчинството се взема период от 2 г назад и това всичко е минимум 24 месеца на зад средно изчислено и натази сума е 90 % тъйче майките не плащат 5%!!! Май нямаш деца и си тотален егоист инвестицията в децата е инвистиция в държавата ако майката няма пари не ражда ако няма деца няма държава и има *** ако това ти е целта ок трупай си парички и един ден гладни *** щете изядат защото няма да има българи да те защитат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Няма друга държава в Европа, в която една жена да плаща 2 години около 5% от заплатата си на държавата, а след това да получава 1 година 90% от заплатата си и още една година помощ близка до МРЗ."НЯМА и друга такава държава която да се обезлюдява с такива темпове нали!? Каква е според теб причината и какво решение предлагаш!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
A на някой стиска ли му да махне втората година, или да я намали поне? Не, нали? Аз съм съгласен да се махне втората година, но при пположение, че има детски градини. Иначе аз тва дете кво да го правя, та да се върна на работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
"Защо майчинството трябва да е 2 години и кой ще плати сметката за това?".....Сметката се плаща от бизнеса! Кой да е друг!? Защо ли? Ами защото после, тия родени от жените деца ще му създават продукт от който ТОЙ ще взема ЛЪВСКИЯ пай! Защото, тия родени деца ЩЕ СЛУГУВАТ на младите му бизинесменчета! На овчаря кои му плаща агънцата родени му от ОВЦЕТЕ!? Комшията му ли!? :D ..еее то бива алчност ама с мярка! Всичко на тоя свят СЕ ПЛАЩАААА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Накрая ще пуснат печатницата. МРЗ 1000лв. Вземаш я и си купуваш чувал брашно и стек олио с нея, да изкараш месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още