fallback

Работодателите няма да блокират решенията на тристранния съвет

Според Васил Велев промените в Закона за облагане на доходите на публичните лица противоречат на Конституцията

09:18 | 02.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И четирите работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътруничество, но няма да блокират решенията му, коментира в ефира на bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

Вчера стана ясно, че работодателите няма да участват в заседанията на тристранния съвет в знак на протест срещу промените в закона за облагане на доходите на публичните лица, предложени от Яне Янев. След измененията доходите си ще трябва да декларират работодателските организации, които участват в тристранния съвет с мотива, че те взимат важни решения за развитието на страната.

Велев коментира, че няма основание да се иска подобна декларация от работодателите, защото те не разпределят обществени средства и не може да бъде сочено, че злоупотребяват с тях. Той гарантира, че представителите на работодателите в надзорните съвети на Националния осигурителен институт (НОИ) или здравната каса, където има разпределение на обществени средства, декларират своите доходи. 

Освен работодателите по новия закон декларации ще трябва да подадат и синдикалните лидери. Председателят на КНСБ Пламен Димитров, че синдикатите ще декларират доходите си, защото хората бедстват, но коментира, че в Сметната палата нямат отговор как точно ще бъде прилаган новият закон.

"В конгреса на КНСБ членуват 700 души - работещи хора от цялата страна. Попитахме Сметната палата как точно да декларират доходите си и отговорът беше "не знаем", коментира Димитров.

Той посочи още, че законът на Яне Янев е един от най-бързо приетите в Народното събрание. Той беше внесен на 1 март и беше приет на второ четене на 12 март - последния ден от работата на този парламент. Васил Велев коментира още, че текстът е приет без обсъждане и противоречи на Конституцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 11.09.22 г.
fallback