IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете на ЕРП-тата ще обявяват публично доходите си

Депутатите приеха на второ четене промените в закона за публичност на имуществото на висшите чиновници

19:06 | 12.03.13 г.
Шефовете на ЕРП-тата ще обявяват публично доходите си

Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, съобщи агенция „Фокус“. Текстовете бяха предложени от Яне Янев и група депутати, като целта е „разкриването на енергийната мафия“, каквито бяха обясненията на лидера на РЗС. 

По думите на един от вносителите – депутатът Емил Димитров, с промените в закона ще бъде постигнато цялостно откриване на монополите, които оперират на държавно регулиран пазар.

Промените бяха одобрени на първо четене в края на миналата седмица. В тях беше записано, че имуществото си публично ще трябва да обявят шефовете на електроразпределителните дружества и дружествата, които подлежат на контрол от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Между първо и второ четене обаче бяха направени промени и в обхвата на закона попадат още и лицата, които заемат ръководни длъжности или са членове на управителни и контролни органи в Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг, както юридическите лица с нестопанска цел, които през изминалата година са били финансирани с публични средства или по програми на ЕС.

Доходите си ще обявяват и синдикалните лидери, лидерите на работодателски организации, както и европейските депутати. Между четенията обаче отпадна изискването декларации да подават кандидатите за депутати.

Поправките бяха внесени след като текстовете на закона бяха определени от председателя на Сметната палата Валери Димитров като „недомислени“. Според него в предложените промени липсва принципна основа. „Предлагат се оттук – оттам някакви лица, без да има ясни критерии“, коментира той в ефира на bTV. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още