IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите няма да блокират решенията на тристранния съвет

Според Васил Велев промените в Закона за облагане на доходите на публичните лица противоречат на Конституцията

09:18 | 02.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работодателите няма да блокират решенията на тристранния съвет

И четирите работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътруничество, но няма да блокират решенията му, коментира в ефира на bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

Вчера стана ясно, че работодателите няма да участват в заседанията на тристранния съвет в знак на протест срещу промените в закона за облагане на доходите на публичните лица, предложени от Яне Янев. След измененията доходите си ще трябва да декларират работодателските организации, които участват в тристранния съвет с мотива, че те взимат важни решения за развитието на страната.

Велев коментира, че няма основание да се иска подобна декларация от работодателите, защото те не разпределят обществени средства и не може да бъде сочено, че злоупотребяват с тях. Той гарантира, че представителите на работодателите в надзорните съвети на Националния осигурителен институт (НОИ) или здравната каса, където има разпределение на обществени средства, декларират своите доходи. 

Освен работодателите по новия закон декларации ще трябва да подадат и синдикалните лидери. Председателят на КНСБ Пламен Димитров, че синдикатите ще декларират доходите си, защото хората бедстват, но коментира, че в Сметната палата нямат отговор как точно ще бъде прилаган новият закон.

"В конгреса на КНСБ членуват 700 души - работещи хора от цялата страна. Попитахме Сметната палата как точно да декларират доходите си и отговорът беше "не знаем", коментира Димитров.

Той посочи още, че законът на Яне Янев е един от най-бързо приетите в Народното събрание. Той беше внесен на 1 март и беше приет на второ четене на 12 март - последния ден от работата на този парламент. Васил Велев коментира още, че текстът е приет без обсъждане и противоречи на Конституцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Желенски, те от най крупния "бизнес" са си още с червените партийни книжки в джоба. Уверявам те. :D Пазят си ги за доказване на кастова принадлежност. Просто хвани произволно някой от тоя "бизнес" и прочети биографията му и ще направиш веднага връзката. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Че кой сочи че са злоупотребили!? да се чете : "Че кой сочи, че текстовете са насочени срещу злоупотреба с нещо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
мда, и аз съм съгласен. краденето беше в превъзходна степен при герберското разграбване. то нали целта на управлението беше да се смаже всякакъв малък и среден бизнес та да останат крупните само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"След измененията доходите си ще трябва да декларират работодателските организации, които участват в тристранния съвет с мотива, че те взимат важни решения за развитието на страната""Велев коментира, че няма основание да се иска подобна декларация от работодателите, защото те не разпределят обществени средства и не може да бъде сочено, че злоупотребяват с тях."Че кой сочи че са злоупотребили!? Нещо не мога да му проследя мисълта на г-н Велев. А и те, така или иначе не се притесняват особено когато демонстрират престиж в обществото по един или друг начин. В което не виждам разбира се нищо лошо. Успелия човек има моралното право да демонстрира успеха си. Защо обаче се притесняват когато държавата поиска да го направят официално !? Нека публично, официално заявят успеха си и станат за пример на останалите. Така когато дават акъл в публичното пространство, аргументите им биха звучали по убедително.:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Indipendent
преди 11 години
Това въобще не е повод, според мен, за напускане на тристранката, единствено ако някой няма какво да скрие и се е поуплашил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
hagan
преди 11 години
господарите се уплашиха да покажат доходите защото може някой да ги пита от къде са ги откраднали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още