IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Заради препълнени язовири в момента водните централи са пуснати на пълна мощност и това налага промяна в микса

11:46 | 04.04.13 г. 120
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Фотоволтаичните централи изпратиха протестно писмо срещу решението за ограничаване на произведената от тях енергия. Намалението е наложено по искане на Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), а целта е балансиране на системата след препълването на язовирите и пускането на водноелектрическите централи на пълна мощност.

Във връзка с тази ситуация се променя енергийният микс и намалява делът на АЕЦ „Козлодуй“, ВЕИ-тата и въглищните централи. За ВЕИ-сектора промяната означава изключване на 40% от мощностите.

В официалната позиция на Българската фотоволтаична асоциация обаче се казва, че от възобновяеми източници се произвеждат „от няколко киловата до няколко мегавата“ и не е възможно именно те да повлияят на баланса на енергийната система на страната ни.

Тази сутрин зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов обаче уточни, че критерий за спирането на мощности е цената, на която те произвеждат енергия.

Все пак от БФА подготвят сигнал до главния прокурор, в който ще поискат да бъде спряно нарушаването на действащото законодателство и европейските нормативи.  

"Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през м. януари 2010г (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през м. март-април 2013г. ", се казва още в позицията на асоциацията. 

Междувременно от електроразпределителните дружества съобщиха, че във връзка с искането на ЕСО са започнали изключването на мощности. ЧЕЗ обявиха, че от 10 до 18 часа днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана.

EVN въвежда ограничение на 40% от инсталираните в Югоизточна България ВЕИ-мощности. Мярката ще важи от 10 до 17 часа днес, но от дружеството уточняват, че ще се съобразят с последващи разпоредби на системния оператор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 11 години
ГОлеми сте капиталисти всички ама, май вие сте комунистите защото не сте и чували за конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 11 години
след 10 години съм натъпкал всички институции и комисии с бюра, а колегата ги е затрупал с шкафове за папки, добре ама няма място вече и няма и полза от нови бюра. Ама имам договор за 25 години, почвам да съдя държавата, че не ми поръчва по 5к бюра, кво ме интересува че в бюджета няма пари, че няма работещи да пълнят бюджета -> АЗ ИМАМ ДОГОВОР - ВИЕ ЩЕ МИ ПЛАЩАТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 11 години
ето малко математика и на тебе. 11.5 лв/кв.м ПДЧ в едно бюро влизат 2 лв/кв.м и 10 м кант от по 0,5 лв/м. Общо излиза 50 лв с разглобките цена на материали. Крайна цена за клиент 150 лв. Гарантиран договор за ВСИЧКИ институции в държавата да ми го купуват за 25 години напред. Правим грубо изчисление - 5000 бюра за 2 години, вземам 2 тира плоскости цената пада под 9 лв кв.метър. Колко са 5000*150*2 = 1,5 мил оборот само от бюрца, колко са бюджета, колегата е взел да прави същото ама за шкафове за папки... След това какво става (следва продължение)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 12 rate down comment 0
Mupo
преди 11 години
Аз също съм в този бизнес и знам как са подписани няколко договора и затова казвам че там няма толкова голяма драма. Проблема е в закона който приеха тройната коалиция от една страна и според който закон после герб не актуализираха цената адекватно на падащите цени на панелите. Голяма грешка беше да се приема изобщо закон за преференции толкова рано предвид големия период, който имахме да изпълним европейските директиви и главоломното падане цената на панелите. До колкото помня срока е 2017, можеше да се изчака до 2014 преди да се прави каквото и да било, и тогава дотациите щяха да бъдат много пъти по - ниски да не говорим че можеше и да са нулеви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 8
profit1
преди 11 години
Какво стана що не плюем на много елементарна пропаганда се подаваме май.Да видим кои са олигарсите как крадяли какви черни пари перяли и други глупости отворете регистъра на АУЕР публичен е и четете .Деведесет процента от инвеститорите са световно известни публични компании споменавам най известните имана само Самсунг,Астрон енерджи,Ренесола,всичките тези с по 70МВ.Мисля че и теориите за олигарсите също не издържат ефекта от цялата работа ще е само един никой няма да стъпи в тази *** държава едно евро да сложи.И кой ще страда от цялата работа познайте ............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 8
profit1
преди 11 години
За да довършим бакалските сметки базова цена на изкупуване НЕК 80лв МВ/ч икупуване ФЕЦ 300лв МВ/ч след таксата. Съотношебние в микса като количество произведена енергия 96/4 прави цена от 88.9лв МВ/ч.Изводи без да гледаме лумпенските емоции 10% от цената на едро от цената на дребно 5%.Ето това са ФЕЦ изедниците в Цифри 0.009 лв кВ/ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 7
profit1
преди 11 години
Сега малко сметки за СУХОПЛЮЙЦИТЕ тук.Ефективно използване на ФЕЦ 15%от номинала тоест 1000МВп инсталирани произвеждат колкото 150МВ ТЕЦ или АЕЦ .Средно дневна консумация3650МВ/ч съотнесено към производството на ФЕЦ150МВ/ч прави 4,1% от общия микс .Според вас как влияе това в крайната цена ако спрем ФЕЦ тока от утре е без пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 8
profit1
преди 11 години
Лошото е че след ВЕИ сектора идва ред на някой друг за простолюдието и зърнопроизводителите са олигарси и в туризма са олигарси и строителните предприемачи а тези с 2000лв заплати са богати и трябва да се обложат с 35% ДАНЪК.Така икономика не се прави всеки се бори за вниманието на червените бабички и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 10
profit1
преди 11 години
То по тази логика всеки който прави някъкъв бизнес е изедник на Българския народ,за тези си разсъждения тепърва много ще страдаме .Не става така никъде по света освен в Северна Корея запътили сме се натам ясно се вижда как соца ви е промил мозъците.Ето аз съм един от тези олигарси с 80кВ фотоволтаик мога да ви разкажа как съм си подписал договора за присъединяване ама то вие всичко знаете всички са маскари и е голяма душевна мастурбация да гледата как милата ни държава краде от съвсем нормални предприемачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 4
Mupo
преди 11 години
Кои договори визираш ти? Тези с мариците или тези с фотоволтаиците и ветрогенераторите? За тези с мариците не знам как и защо е станало но освен идеята да се предоговорят за по дълъг период на по - ниска цена не виждам какво друго може да се направи. Договорите за ВЕИ са подписвани на база на закон за задължително изкупуване, там няма нищо под масата в самите договори. Има кофти закон и хора които са се възползвали. Поради каквато и причина да се отмени закона договорите остават в сила. За съжаление законово не виждам какво може да се направи. Това е като закона за амнистията за дребни престъпления, дори да се отмени амнистията която донесе на дребните престъпници си остава в сила и не могат да им се налагат наказания за престъпленията за които един път са амнистирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още