IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредно влошаване на бизнес средата в България отчитат от германския бизнес

Най-големите проблеми са неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки

16:07 | 11.04.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Митко Василев.<em> Снимка: ГБИТК</em></p>

Д-р Митко Василев. Снимка: ГБИТК

Въпреки несигурната в момента политическа обстановка в България 78% от германските фирми у нас, участвали в проучването "Бизнес средата в България 2013 година" на  Германо-българската индустриална-търговска камара /ГБИТК/, отново биха инвестирали в страната. През 2012 година на това мнение са били 65 процента от анкетираните германски компании.

Тази динамика на компаниите, които отново биха инвестирали у нас, се отразява и на статистиката на БНБ – след като през 2011 г. бе отчетен отлив на германските инвеститори, през 2012 г. отново има ръст – те възлизат на 177,7 млн. евро, или 12% от общия обем на чуждестранните инвестиции в страната.

В останалите държави от Централна и Източна Европа обаче средно 84 процента от германските инвеститори обявяват задоволство от местните условия и готовност да останат, така че има още да наваксваме, посочи д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК. 

Въпреки всичко това е един от малкото положителни резултати от тазгодишното изследване, направено от 4 февруари до 4 март сред 108 фирми, като 76 процента са малки или средни предприятия.

Така например намеренията за инвестиции не съвпадат с оценката за бизнес средата в България, като според анкетираните тя се влошава за втора поредна година. Според 46% от участвалите икономическата ситуация в страната остава неблагоприятна.

Най-големите икономически проблеми според анкетираните са неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсата на реформа в образованието и корупцията. По тези критерии страната ни изостава значително, смятат германските вложители. Намирането на нов персонал също се оказва проблем въпреки безработицата от 12%, поясни Василев.

„Въпросът на правната сигурност е и въпрос на доверие“, заяви главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Мартин Ванслебен. „Ако инвеститорите трябва да се страхуват за опазването на своята собственост, то това не говори добре за страната“, поясни още той. 

По думите му редица компании не получават добро правно обслужване, ако договорите им за доставки на стоки или суровини са нарушени. „Ако извън страната се разчуе, че съдебен спор може да трае 4-5 години и да коства много средства и пари, това също не е добра реклама“, добави Василев.

В критиката се включи и президентът на  ГБИТК Бертрам Ролман, който поясни, че голям проблем остава ненавременното възстановяване на ДДС от страна на правителството към компаниите. „Кабинетът забавя в края на всяка година по бюджетни причини с около два месеца възстановяването на ДДС, а това коства оборотни средства за компаниите“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Ще цитирам само това, защото го смятам за наистина много важно:----Ако извън страната се разчуе, че съдебен спор може да трае 4-5 години и да коства много средства и пари, това също не е добра реклама"---Остави рекламата, но това просто задушава икономическите отношения.Търговски, имуществени и т.н. спорове трябва да се решават навреме!Правосъдието заедно със сигурността са БАЗОВИ характеристики на държавността! Без тях НЯМА държава и нищо не се случва нормално!Колко плащат немските инвеститори е друга тема! Едва ли са по-лоши от българските и гръцките си колеги.Със тях и без тях правосъдие и сигурност трябва да има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Според мен някой са я научили. На една позната сина и работи в цеха на "германски инвеститор" в Русе за заплата 380 лв с осигуровките. Други инвеститори мога да посоча - хранителни и други масови вериги - всичките получават "огромни заплати". Иначе чакаме инвеститорите да ни спасят. Чувай Янко (янко е онова другото нещо).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
пропуснах да кажа че тва са месечни разбивкигодишните са х12
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Имат проблеми немците щото още не са разбрали българската система 4:4:2Баланса на работещ бизнес в България започва горе долу така:1. 400 лв. заплата на работник.2. 400 лв. хонорар на ерудиран адвокат с връзки в съда и прокуратурата.3. 200 лв. дарение за политик от управляващата партия.на това му викам българското икономическо чудо 4:4:2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
щото плащат по 200 eu. иначе очакват перфектна европейска среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
george_tn
преди 11 години
германските инвеститори да не инвестират тук, а в Германия, хем ще са си по близо до роднините, ще е по безрисково, ще печелят по добре. Що искат тук, не знам? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още