IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилни институции и заетост са сред основните рискове за България

Наблюдаваме странен икономически парадокс - производството расте, а работните места намаляват, коментира икономистът Георги Ганев

15:17 | 16.04.13 г. 3
<p>
	<em>В МС бе представен доклад &quot;Национална сигурност на България: Рискове до 2025 година&quot;. </em>Снимка: БТА</p>

В МС бе представен доклад "Национална сигурност на България: Рискове до 2025 година". Снимка: БТА

Нестабилните институции и заетостта са сред основните рискове за България в следващите 10-15 години, стана ясно от доклада „Национални стабилност на България. Рискове до 2020 – 2025 година“, изготвен от фондация „РискМонитор“. 

От население от 7,3 млн. души, заетите са около 2,9 млн. и това е един от основните проблеми за сигурността на България в областта на икономиката. В последните три години живеем в странен икономически парадокс, в който производството расте, а работните места намаляват, отчете Георги Ганев, цитиран от Dnes.bg

Според него големият проблем на пазара на труда у нас е, че тези, които са без работа, имат сравнително ниска квалификация, ниско образование и недобър демографски профил. Хората с квалификация, образование и в добра възраст в България са заети почти всички до един, посочи той. Според доклада през 2020 година работната сила в България ще е рязко намаляла и с ниско образование, ще липсват квалифицирани специалисти в сфери като здравеопазване и образование.

Имаме много високи контрасти в качеството на живот и много сериозни демографски, образователни и възрастови разлики между различните региони в България, дори на ниво общини, заяви още икономистът от Центъра за либерални стратегии, един от авторите в доклада.

Хората обикновено разбират терористични заплахи или опасност от войни под термина „опасност за националната сигурност“, коментира малко по-рано изпълнителният директор на фондацията Стефан Попов пред БНР. Според проучването обаче рискът е именно в конституционния модел, свързан с властите и тяхната устойчивост и възможност да изпълняват функциите си и това много добре се вижда при кризите през 1996 – 1997 година и в началото на тази година. По тази причина и институциите заемат толкова важна позиция при определянето заплахите за сигурността на страната. 

Авторите на доклада са определили още пет рискови сфери като приоритетни, тоест срив във всяка от тях е директна заплаха за сигуността. Това са финанси и икономика, енергетика и срив на енергийната система, директен социален срив или конфликт, криминализация на институциите и средата, процеси в международния контекст.

Въпреки че като цяло българското благосъстояние се подобрява, съществуват места в България, където няма такова нещо и има пълна липса на перспектива пред живота на хората. Те или трябва да напуснат, или трябва да очакват непрекъснато влошаване на собственото си благосъстояние и тази липса на перспектива ги изкарва включително на протести на улицата, се посочва още в доклада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Георги Ганев е от малкото наистина адекватни коментатори на случващото се с нашата икономика. Лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Ами ГЕРБ се постараха да стане точно това: липса на политики за развитие на бизнеса, съсипване на дребните и средните фирми, десетки хиляди фалити и загуба на над 400 000 работни места и разбира се устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Наблюдаваме странен икономически парадокс - производството расте, а работните места намаляват, коментира икономистът Георги Ганев--------------------------------------------------------------------------------------------Ако икономист мисли, че това е парадокс - да си пусне дипломата в кюмбето и да ходи да копа на къра. ДО оня ден ревете, че производството в България било неефективно. Днес потребяваме В ПЪТИ по малко ток, и произвеждаме с повече с по-малко хора и това било криза в енергийната система и в пазара на труда. Ми айде решете какво искате вече? Ако трябва утре да пусна всички калорифери на ток и да наема 20 човека произволно от бюрото на труда да ви оправя статистиката, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още