fallback

До 2 260 лв. се повишава издръжката на живот на четиричленно домакинство

Границата на бедност вече е 216 лв., сочи анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на годината

13:18 | 19.04.13 г. 14

Издръжката на живот на лице от четиричленно домакинство е нараснала до 566 лв., или общо 2 264 лв. месечно са необходими на домакинство за храна, сметки, дрехи и други. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2013 г.

Според анализа на института границата на бедност вече е 216 лева. Изследването на КНСБ показва още, че шест милиона българи изкарват по-малко от небходимите за нормален живот 560 лв.

С общ доход на едно лице от домакинството под определения праг на бедност живеят близо 1,6 млн. българи. А над определения праг за издръжка на живота живеят 1,2 млн. българи. най-масово българинът разполага с 310 лв. на член от домакинство – в тази група попадат 3,4 млн. лица, показват данните.

В сравнение с предходната година разходите за храна намаляват от 36,2% на 33,4%. За сметка на това се увеличава делът на разходите за поддържане на жилище - вода, електроенергия, горива за битови нужди, сочи още анализът.

България продължава да заема последното място в класацията по размер на заплащане за един час труд – 3,7 евро. Средно в Европейския съюз един час се заплаща по 39 евро.

"Страната ни продължава да бъде на дъното на класацията в Европейския съюз. Тревожността на домакинствата се задълбочава. Всяко по-нататъшно повишение на цените, без нарастване на доходите, ще означава ново обедняване, при това във все по-голяма част от българските домакинства", категоричен бе лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
fallback