fallback

ГЕРБ отвръща на удара: Купил ли е Станишев поста си в ПЕС?

Бившите управляващи внесоха сигнал в Софийската градска прокуратура за нагласена обществена поръчка, направила Станишев председател на ПЕС

18:20 | 09.05.13 г. 7

Партия ГЕРБ е внесла в Софийската градска прокуратура сигнал относно обявяването на поръчката и избора на фирма-изпълнител за подмяната на българските документи за самоличност, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Целта на този сигнал е дали с помощта на тази обществена поръчка бившият премиер Сергей Станишев не "купил срещу 116 млн. евро поста председател на ПЕС с пари на българските данъкоплатци", се казва в изявлението на партията. 

От ГЕРБ настояват да бъде извършена проверка на данни от журналистически разследвания, според които по времето на правителството на Тройната коалиция експремиерът Сергей Станишев, негови съветници и висши чиновници от МВР са манипулирали процедурата за избора на фирма, която да подмени българските документи за самоличност.

В резултат цената на поръчката е била значително завишена - от 16 на 116 милиона евро, коментират от ГЕРБ.

Сигналът на партията е придружен от няколко журанлистически материала в различни медии по темата. 

Припомняме, че поръчката за подмяна на документите за самоличност беше спечелена от дъщерната фирма на Siemens Austria. Компанията е представлявана от съпругата на тогавашния зам.-председател на Групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода.

По-късно Сергей Станишев беше избран за председател на ПЕС именно по предложение на самия Свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 05.09.22 г.
fallback