IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Политическите партии се възползваха от случая в Костинброд и ЦИК трябва да провери това, смята главният прокурор

12:11 | 15.05.13 г. 103
Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Следствен експеримент в залата за пресконференции на прокуратурата беше извършен с иззетите вещени доказателства от печатницата "Мултипринт". Действията бяха извършвани спрямо всички изисквания в Наказателния кодекс, гарантира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни още той по време на специална пресконференция, посветена на провеждането на изборите на 12 май. Цацаров обаче коментира, че са преценили, че няма да могат да проследят палетите и затова само са ги оставали под охрана. 

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той. 

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата. Бюлетините са чисти, без отбелязвания и печати.

От показаните в прокуратурата снимки е видно още, че върху част от тези палета има етикети с имена на градове – Варна, Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен и за чужбина. „Ако имаме брак, то той е предназначен за някой от тези градове“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. След детайлния оглед ще стане ясно за кои избирателни райони са бюлетините. 

При проверката на ДАНС собственикът на печатницата „Мултипринт“ Йордан Бончев е показал на разследващите помещение с четири палета с макулатура – листата са били намачкани и изцапани. В друго помещение обаче са били открити около 10 палета, в които е имало някои нарязани и залепени в кочан бюлетини, а помещението не е било заключено, допълни още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той обаче коментира, че не е коректно да се правят заключения дали има неизпълнение на поръчката или опит за манипулиране на вота. Няма привлечени обвиняеми, но са повдигнати обвинения срещу длъжностните лица и тепърва ще се изяснява вината им. 

Има сигнал и за подготвени транспортни средства, които да транспортират бюлетините, допълни от своя страна прокурорът Роман Василев. 

Сарафов прочете и част от показанията по случая, от които става ясно, че не е възлагано допълнителен печат, а при открити нередности в избирателни секции са били взимани бюлетини именно от складовете на печатницата. 

Цацаров съобщи, че за случая е бил информиран президентът Росен Плевнелиев, тъй като събота е ден за размисъл, а в неделя ще се проведат и предсрочните парламентарни избори.

Плевнелиев постановил да бъде организирана сигурна охрана на бюлетините. Аз предложих прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, защото тя ще взриви деня за размисъл, заяви още Цацаров.

Станалото в Костинброд беше оповестено от една медия и поради огромния интерес, бяхме принудени да публикуваме прессъобщение за казуса. В него не сочи и не адресира за намесата на конкретна политическа партия. Реакцията на другите партии трябва да бъде оценена от ЦИК, защото ситуацията беше използвана от тях, смята главният прокурор.

Образувани са 64 досъдебни производства за нарушения по време на изборите, сочат още данните на прокуратурата. По два от случаите вече има две осъдителни присъди по обвинения за покупка на гласове за една и съща политическа партия – „Движение за права и свободи“, обяви Сотир Цацаров.

За останалите сигнали и производства главният прокурор отказа да обяви за чия партия са агитирали и опитвали да купят гласове, тъй като все още няма влезли в сила присъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 1
econo_miss
преди 11 години
Принципно: Гласувах не толкова срещу лицето Б.Борисов, колкото срещу начина му на бездействие.Та, за мен тази шайка са тактици. Те са си разхвърляли бюлетините по градовете, но са подхвърлили и на Мая (БСП) малко инфо, за да се получи капанче.Иначе, забелязахте ли как се движи избирателната активност по градове - най-много в СОбласт - крепостта на Е.Димитров и компания - те там са фалшивките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
просовиденията на гладната кокошка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
от всичко изчетено по-долу излиза, че прокурорът(който беше избран с подкрепата на ГЕРБ) работи против ГЕРБ, защото на една шепа хора им се иска да е така. И не е намирал никакви бюлетини и е съвсем в нормата един предприемач да произвежда повече от това за което са му платили, заради...не знаем защо. А пък остатъчният продукт изглежда точно както оригиналният продукт, освен това хартиеният брак, поради своята специфика го разпращат на 4-5 различни места из държавата.Цацаров днес погледна под интересен ъгъл нещата-защо една партия се олицетворява с тоя скандал, след като прокуратурата още не е обвинила никого. Гузен негонен бяга? Измийте си очите, моля ви. ПС: Страхо-в моята секция-124 за ГЕРБ срещу 74 за БСП, обаче залагам пари, че си бил в София, Габрово или Бургас-аз бях в 23 МИР. За твое нещастие Бг е по-голяма. След това-какво си правил, като човек неутрален и разумен(и неплатен драскач) в секциите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Помията на ПП ГЕРБ сега започна да се излива върху прокуратурата. Все беше Станишев, сега явно са решили да внесат малко промяна. А мутрите никакви ги няма тия дни. Защо ли? Я герберите тук да обяснат. Къде ви е Шефът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan4o555
преди 11 години
До 11 кефалНе обиждай рибата кефал, тя е умна ,ти си направо шаран или по-точно червеноперка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Добре де , обаче има някакво тотално разминаване между това което ни се представя и действителността 1.Днес излезе доклада за бюджета за 1-вото тримесичие и общо взето нещата са като миналогодишните . Дефицита е със 100 млн. повече но това са общо взето еднодневните разходи на държавата2.Инфлацията намалява : http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/inflaciiata-prez-april-spadna-do-2-na-godishna-baza-,150950/3.Доходността по ДЦК намалява : http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dohodnostta-po-7-godishnite-dck-spadna-pod-25,150934/Единствения сериозен проблем си остава Безработицата ! Или има огромно разминаване между фундамента и действителността която ни се разказва от телевизора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
rtf
преди 11 години
kefal може би имаше впредвид, че финансите на държавата са на нула. Не става дума за рязане на капиталовите разходи само, за никакво вдигане на пенсиите не може да се мисли, а как изобщо да не допуснем да фалира държавата. Положението би трябвало да е някакво подобно, ако се разиграва обсъждания сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Това през 1989 година беше постановка на БКП, ДС и КГБ.И както се видя режисьорите и техните кадри предварително бяха подготвили всичко - и опозицията и алтернативния синод и над сто партии за да мине всичко по сценария на генералите от ДС и КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Статуквото пада само когато има какво да го замени или има революция, която завършва с изтребване на някои групи (както направиха комунистите и нацистите навсякъде по света).А не вярвам отделни депутатчета сами да си режат клона, от който в продължение на 4 години живеят и пътуват на държавни разноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 11 години
Цялата работа с прокуратурата смърди. Не знам каква е истината, но със сигурност смърди. Удъра в събота срещу ГЕРБ беше сериозен и Цацаров да каже, че е нямал какво друго да направи е просто смешно и манипулативно.За какво бяха тези анонимни съобщенийца на страницата, които поддържаха тезата на КАПУТА (Бареков)?! А сега Цацата дава заден, че ни лук ял, ни лук мирисал. Не може така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още