IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Политическите партии се възползваха от случая в Костинброд и ЦИК трябва да провери това, смята главният прокурор

12:11 | 15.05.13 г. 103
Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Следствен експеримент в залата за пресконференции на прокуратурата беше извършен с иззетите вещени доказателства от печатницата "Мултипринт". Действията бяха извършвани спрямо всички изисквания в Наказателния кодекс, гарантира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни още той по време на специална пресконференция, посветена на провеждането на изборите на 12 май. Цацаров обаче коментира, че са преценили, че няма да могат да проследят палетите и затова само са ги оставали под охрана. 

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той. 

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата. Бюлетините са чисти, без отбелязвания и печати.

От показаните в прокуратурата снимки е видно още, че върху част от тези палета има етикети с имена на градове – Варна, Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен и за чужбина. „Ако имаме брак, то той е предназначен за някой от тези градове“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. След детайлния оглед ще стане ясно за кои избирателни райони са бюлетините. 

При проверката на ДАНС собственикът на печатницата „Мултипринт“ Йордан Бончев е показал на разследващите помещение с четири палета с макулатура – листата са били намачкани и изцапани. В друго помещение обаче са били открити около 10 палета, в които е имало някои нарязани и залепени в кочан бюлетини, а помещението не е било заключено, допълни още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той обаче коментира, че не е коректно да се правят заключения дали има неизпълнение на поръчката или опит за манипулиране на вота. Няма привлечени обвиняеми, но са повдигнати обвинения срещу длъжностните лица и тепърва ще се изяснява вината им. 

Има сигнал и за подготвени транспортни средства, които да транспортират бюлетините, допълни от своя страна прокурорът Роман Василев. 

Сарафов прочете и част от показанията по случая, от които става ясно, че не е възлагано допълнителен печат, а при открити нередности в избирателни секции са били взимани бюлетини именно от складовете на печатницата. 

Цацаров съобщи, че за случая е бил информиран президентът Росен Плевнелиев, тъй като събота е ден за размисъл, а в неделя ще се проведат и предсрочните парламентарни избори.

Плевнелиев постановил да бъде организирана сигурна охрана на бюлетините. Аз предложих прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, защото тя ще взриви деня за размисъл, заяви още Цацаров.

Станалото в Костинброд беше оповестено от една медия и поради огромния интерес, бяхме принудени да публикуваме прессъобщение за казуса. В него не сочи и не адресира за намесата на конкретна политическа партия. Реакцията на другите партии трябва да бъде оценена от ЦИК, защото ситуацията беше използвана от тях, смята главният прокурор.

Образувани са 64 досъдебни производства за нарушения по време на изборите, сочат още данните на прокуратурата. По два от случаите вече има две осъдителни присъди по обвинения за покупка на гласове за една и съща политическа партия – „Движение за права и свободи“, обяви Сотир Цацаров.

За останалите сигнали и производства главният прокурор отказа да обяви за чия партия са агитирали и опитвали да купят гласове, тъй като все още няма влезли в сила присъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 17 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 11 години
Цялата работа с прокуратурата смърди. Не знам каква е истината, но със сигурност смърди. Удъра в събота срещу ГЕРБ беше сериозен и Цацаров да каже, че е нямал какво друго да направи е просто смешно и манипулативно.За какво бяха тези анонимни съобщенийца на страницата, които поддържаха тезата на КАПУТА (Бареков)?! А сега Цацата дава заден, че ни лук ял, ни лук мирисал. Не може така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 2
data
преди 11 години
Може ли да конкретизираш какво значи : "Опоскана държава" ?защото ще ти кажа сега какво ще направи Орешарски за да не е опоскана - ще резне капиталовите разходи и ще увеличи пенсиите ! В следствие на това дифицита по текуща сметка ще хвръкне ама на кого му пука от това нали ? Не пупулярните мерки с увеличаването на възрастта за пенсиониране , инвалидните пенсии , ранното пенсиониране , тежестта върху малкия бизнес и диктата на администрацията - те естествено ще се отложат заради кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Финансите горе-долу са закърпени.Ако няма злоупотреби и нови ангажименти по АЕЦ Белене няма нищо страшно.Вторият риск е свързан с еврофондовете - ако ни ги спрат заради познатите схеми на БСП/ДПС тогава загиваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 4
data
преди 11 години
Константинов каза и нещо друго - 12 хил. секции * 10 човека = 120000 човека изборна администрация + застъпниците + наблудаващите сигурно минават 180-200 хил . човека . Айде манипулирайте ги ! Друг е въпроса - ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА НЕ НАПРАВИ НИЩО ЗА ДА СПРЕ ЕФЕКТИВНО КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ И НА ТЕЗИ ИЗБОРИ а в момента ни занимават с тия смешни и нагласени данни . И още никой никога не си е позволявал да наплюе опонента си както го направиха от БСП и в частност Мая Манолова . За да си задържи поста Станишев премина всякакви граници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 17
kefal
преди 11 години
bgMan, това е ясно, обаче нека да помислим.Ясно е, че ГЕРБ дадоха тази информация, т.е. нарочно се пусна мухата в събота, цялата милиция е тяхна, нали не мислите че е случайно. Защо? Ами може би положението в страната е толкова опоскано, че самите ГЕРБ може да не искат да управляват. Все пак ГЕРБ има най-точната информация за положението в страната. Като се замисля, наистина е много вероятно каот са видели прогнозите, хващането на бюлетините да е бил сценария за намаляването на подкрепата за ГЕРБ. Идеалният вариант в този случай за ГЕРБ би бил да имат заедно с атака 119 депутата, и да оставят БСП + ДПС с 121 на ръба, колкото да могат да управляват, но на ръба. Което не е лесно да се направи, но е възможно ...Ако това е сценария, хич не ми се мисли какво ще става на зима, като свършат финансите на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
bgMan
преди 11 години
Това с хванатите палети ми прилича на наговорена работа между БСП и някой от ГЕРБ.А прокуратурата са най-жалките смешници в нея и продължават да се правят на интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 8
bgMan
преди 11 години
Tази история с бюлетините беше нарочна фалшификация.. Mашината, която управлява България с манипулации и фалшификации (БСП, ДПС, някои от медиите, съда и прокуратурата) мислят повечето българи за ***. Чувате ли хора - мислят ви за ***!!! Щом се изчерпат и няма за какво да се хванат почват да си измислят или да фалшифицират. Проф. Константинов много ясно го каза по няколко медии около изборите: цялата тази истерия за фалшификация на избори в България при съществуващата методика е невъзможна. Как да се извърши подмяна на вота при положение че във всички ЦИК, РИК и СИК-ове опозицията има мнозинство. Т.е. всички се контролират едни други и без съгласието на всички членове на комисиите и на всички наблюдатели (от тази година и на журналистите в секциите) не може да има фалшификации. Толкова е просто и елементарно а защо е трудно да се разбере от българите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 21
frei1974
преди 11 години
Запри се малко-първо мисли и после пиши.То бива бива Гербаджийски лопати-нема кой да ви плаща вече да висите във форума-аде бегайте да работите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
STRAHO
преди 11 години
В моята секция за ГЕРБ имаше съвсем редовни 181 бюлетини а за БСП - 98. Сами сметнете колко процента разлика има. Картинката беше много близка и в съседните секции! Имате официалните резултати за Варна. Извода кой е злоупотребявал в деня на изборите се налага от самосебеси. ;)Който има познати или приятели, участвали като членове на комисии или застъпници във Варна специално, нека провери истинността на думите ми! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
Да на маймуни ни правят! Но се и излагат яко и то публично! Ако и така работят в ежедневната си дейност ...о ужас! Тия ненагласено дело не могат да спечелят посмъртно! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още