IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде изготвен нов проект за автомагистрала "Хемус"

Всички предпроектни проучвания за изграждането на трасето от предишни периоди вече не са актуални

13:09 | 15.05.13 г.
Ще бъде изготвен нов проект за автомагистрала "Хемус"

Предстои изготвяне на нов проект за трасето на автомагистрала "Хемус", а подготовката му ще бъде финансирана по оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г. Това става ясно от писмо на Асен Антов - изпълнителен директор на Националната компания Стратегически инфраструктурни проекти (НКСИП) до кмета на община Велико Търново Даниел Панов, предаде БТА.

Причината за изготвянето на новия проект е, че всички предпроектни проучвания за изграждането на трасето от периода 1992-1993 г. и от 2001 г., вече са неактуални, уточнява в писмото си Антов. Самото строителство на трасето е предвидено за следващия програмен период 2014-2020 г.

В момента НКСИП завършва тръжна процедура за подготовка на проектни проучвания за доизграждане на автомагистрала "Хемус". Ще бъде извършено и актуализиране на прогнозата за трафика, ще бъде изготвен финансово-икономически анализ и определени основни показатели за финансова възвращаемост на проекта. Предстои цялостен нов доклад по ОВОС и оценка на  съвместимост. Ще се изготвят и нови карти с трасето на територията на всяка община, през която ще премине магистралата.

"Велико Търново е сред важните културни и икономически центрове, които чрез АМ "Хемус" ще получат качествено нови връзки, както с останалата част на страната, така и с международни коридори. Проектното решение за финансиране и изграждане на автомагистралата ще се съобрази в най-голяма степен с нуждите на региона", посочва още Антов в писмото си.

Припомняме, че още през април главният архитект на София Петър Диков също намекна, че трябва да се преосмисли трасето на АМ "Хемус". Тогава той обясни, че през последните години в региона на "Хемус" са настъпили инфраструктурни промени, които налагат изготвянето на нови анализи, които да отговарят на инфраструктурните нужди на региона.

"Магистрала "Хемус", в трасето й отпреди 30 години, преминава практически, като транзит между София и Варна. По този начин тя няма да бъде ефективна за региона и няма да му помогне да се развие", категоричен бе тогава Диков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още