IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от 42-то Народно събрание се заклеха

Консултациите за съставяне на правителство започват на 23 май, заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към депутатите и нацията

10:13 | 21.05.13 г.
<p>
	<em>Стефан Данаилов откри 42-то Народно събрание</em> Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Стефан Данаилов откри 42-то Народно събрание Снимка: Investor.bg

Чака ни много работа и няма време за разтакаване – грешките са направени и е време те да бъдат поправени. Мъдростта на народа ни ще ни помогне да възвърнем нашето самочувствие, заяви доайенът на 42-то Народно събрание Стефан Данаилов, който по традиция откри първото заседание на парламента.

Той припомни, че депутатите отговарят с действията и бездействието си. Народните избраници отговарят не само пред своите избиратели, а и пред тези, които заради недоверието към институциите не отидоха да гласуват. 

След словото на Данаилов 240-те народни представители се заклеха в присъствието на президента, служебното правителство и патриарха Неофит. 

Клетвата не е просто ритуал, не са изречени думи, припомни в своето обръщение към депутатите и нацията президентът Росен Плевнелиев. Той изрази своята увереност, че политиците ще намерят сили и ще управляват в името на народа. "По делата ви, не по декларациите, хората ще отсъдят на следващите избори", заяви той.

Намираме се в комбинация от политическа, икономическа, социална и парламентарна криза, коментира Плевнелиев и призова те да бъдат решавани, една по една, а не да бъдат задълбочавани. Още в четвъртък, 23 май, ще организирам консултации в рамките на парламентарните групи и ще връча мандат за посочен от най-голямата политическа сила премиер, допълни той. 

Плевнелиев призова още да бъде приета декларация за приоритетите на това Народно събрание, в което да бъде записано запазването на валутния борд до влизането в еврозоната, влизането в Шенген, приоритетите за членството ни в ЕС и НАТО, както и срещу екстремизма и други социални проблеми. 

„В момента ние преговаряме с най-големия инвеститор – ЕС и средствата от там могат да катализират  икономиката, ако са правилно насочени“, заяви още президентът и допълни, че действията трябва да бъдат съобразени с програмата България 2020, защото решенията трябва да бъдат дългосрочни. 

Протестите от началото на годината ясно показаха, че българския народ няма да търпи задкулисието и тайните договорки. Затова той призова да бъдат спазени обещанията и то по прозрачен и публичен начин.

Росен Плевнелиев припомни още, че до дни ще бъдат ясни резултатите от международните анализи в енергетиката. Той призова те да бъдат използвани, за да бъде изграден независим регулатор и да бъде подобрена ситуацията в сектора. Те ще помогнат и за въвеждането на либерализацията, която ще намали сметките и ще осигури работни места, убеден е още президентът.

Според Росен Плевнелиев целенасочената подкрепа на малкия и средния бизнес означава стандартни обществени поръчки, административна реформа за намаляване на лицензионните режими, електронно правителство и евтини кредити.

"Предвидимост е нужна, за да бъдат открити работни места“, заяви още президента в своето обръщение към депутатите и нацията.

Той призова да бъдат довършени реформите в образованието и здравеопазването, които са били приоритет за предишните депутати, на не са били довършени. Плевнелиев обаче посочи, че има и още много инициативи пред този парламент, като например подобряване на демографската криза, в енергетиката

Плевнелиев припомни в заключение думите на Стоян Михайловски: „Дълг значи служене“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още