IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите лица на 42-то Народно събрание

В парламента влизат и "старите познайници" от всички политически формации

10:10 | 20.05.13 г. 2
Новите лица на 42-то Народно събрание

Предсрочните парламентарни избори вече са факт, преминали на фона на шумни скандали, протести и препирни. На 21 май е първото официално заседание на депутатите в парламента. В залата ще влязат много "стари муцуни", други емблематични фигури за първи път от началото на прехода няма да са част от политиката, а на тяхно място ще влязат и новите лица. 

Изборните резултати оставиха извън 42-то Народно събрание лица като Иван Костов и Екатерина Михайлова, които бяха избрани за депутати още в първите демократично проведени избори у нас и оттогава неизменно присъстваха в парламента. Иван Костов беше част и от 7-то Велико народно събрание, свикано, за да промени Конституцията на България. 

Вътрешните промени в БСП пък оставиха без депутатски места други известни политици - като Румен Петков или Румен Овчаров. От политиката се отказа и Петър Димитров, бившият енергиен министър в кабинета "Станишев" и депутат още от 1995 година насам. На тяхно място в 42-то Народното събрание обаче попадат издателят на българския „Плейбой” Мартин Захариев и олимпийският шампион по спортна стрелба Таню Киряков. Двамата бяха част от листите на „Коалиция за България”.

В парламента влизат и още нови лица, сред които общинският съветник в София Георги Кадиев. Завръща се и собственикът на печатница „Демакс” Петър Кънев, който беше депутат в 40-то Народно събрание. 

На банките ще седнат и „старите познайници” Мая Манолова, Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Антон Кутев, Сергей Станишев, Младен Червеняков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов  и Михаил Миков, станали неизменна част от политическия пейзаж през последните години.

На местата, отредени за депутатите на ГЕРБ, ще седнат почти всички министри от предишното правителство – Лиляна Павлова, Цветан Цветанов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Вежди Рашидов, както и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Както вървят преговорите за съставяне на правителство, вероятно компания в заседанията на 42-то Народно събрание ще им прави и бившият премиер Бойко Борисов.

В парламента влизат още и добре познатите ни Искра Фидосова, Менда Стоянова, Лъчезар Иванов, Цецка Цачева  и Димитър Главчев.

В листите не попаднаха земеделският министър Мирослав Найденов, чието име се замеси в голяма част от скандалите около ГЕРБ, както и външният министър Николай Младенов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, правосъдният министър Диана Ковачева, военният министър Аню Ангелов и спортният министър Свилен Нейков. Още в бюлетините липсваше и името на Диан Червенкондев, който беше яростен противник на проекта "Белене".

Червенкондев беше изместен от Станка Златева, която обаче не успя да попадне в Народното събрание. 

От парламентарната група на „Атака” могат да се похвалят с най-младия депутат в Народното събрание. Това е роденият през 1991 година Кристиян Димитров. За първи път в парламента влиза човек, роден след промените през 1989 година. Доайенът пък е от БСП – любимият на поколения българи актьор Стефан Данаилов, роден през 1942 година. Именно той  ще даде началото на новия парламентарен сезон на 21 май.

Ръководството на ДПС също ще е част от новия парламент - освен председателя Лютви Местан влизат още и заместниците му Христо Бисеров, Алиосман Имамов и Рушен Риза. Мястото си и в 42-то Народно събрание запазват Йордан Цонев, Джевдет Чакъров, Делян Пеевски и Рамадан Аталай.

12 са депутатите с агентурно минало в новия парламент, съобщава bTV. Трима са те в групата на ГЕРБ - Любомир Христов, Румен Иванов, Стефан Дедев. От групата на БСП бивши агенти са Румен Гечев, Христо Монов, Минчо Минчев и Росен Малинов. Четирима са бившите агенти и в групата на ДПС, сред които и лидерът Лютви Местан. Останалите трима са Ахмед Башев, Рамадан Аталай и Янко Янков. 

От групата на "Атака" бившият сътрудник на Държавна сигурност е Станислав Станилов. 

Списък с имената на депутатите в 42-то Народно събрание можете да откриете в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 18
jelenski
преди 10 години
България има нужда от програмно правителство, което да ни измъкне от безизходицата и мизерията, в която ни вкараха ГЕРБ! И това може да стане само с програмата на БСП и предприемане на реални действия за стабилизиране на положението в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Честито на социалиста Мартин Захариев! :LOL:С подобни кадрови решения все повече се убеждавам, че вероятно по време на специализацията си в Лондон, Сергей Станишев е бил вербуван от някоя западна служба и сега изпълнява задачи по окончателната ликвидация на Социалистическата партия в България!Вече БСП може да разчита само на електорат, който или няма интелектуални, или физиологични възможности да се интересува от имената, които вкарва с гласа си в парламента! И в двата случая бъдещето на тази партия е мрачно...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още