fallback

Орешарски: Липсват важни проекти за следващия програмен период

За да не губим скорост при усвояването на европейските средства, създадохме Министерството на инвестиционното проектиране, заяви премиерът

09:06 | 30.05.13 г. 40

След „Тракия” и „Струма” почти сме останали без важни проекти за следващия програмен период. Това наложи създаването на новото новото Министерство на инвестиционното проектиране, обясни в ефира на БНТ новоизбраният премиер Пламен Орешарски.

По негови думи новата структура ще трябва да преодолее "слабата готовност на страната по отношение на важни проекти" и така да бъде запазена скоростта за усвояване на европейски средства.

Фондовете за регионалното развитие остават в Министерството на регионалното развитие. Избраният министър – Десислава Терзиева, е администратор с опит и няма да допусне загуби на средства, допълни той.

По отношение на първия персонален гаф в кабинета – номинацията и последвалото оттегляне на Калин Тихолов на поста министър по инвестиционното проектиране, Орешарски обясни, че не е имал време да прецени всички аспекти на своите министри, тъй като се е водил само по тяхната компетеност и експертност.

"Търсех професионалисти – някои от тях не са заподозрени в политическа обвързаност, за някои има такива опасения, заяви още новият премиер. Квоти няма и няма и да има  - нито при избора на министри, нито за заместници", категоричен беше той и допълни: "Работих в правителството с квоти, искате да повторим тази грешка ли?". 

Гледам на АЕЦ „Белене” като икономика

Проектът е започнал и има арбитражен иск срещу страната ни заради спряното строителство на централата, заяви Орешарски. Като се запозная с всички аспекти – икономически, потреблението на електричество в региона, цените на оборудването и иска на „Росатом”, ще мога да се обоснова дали ще строим втора ядрена централа, стана ясно от думите на новия премиер.

За него, ако се стигне до строителство, ще бъде най-добре държавата да притежава 51% от капитала на новосъздаденото дружество, което ще изпълни проекта. Останалата част от капитала трябва да се държи от „водещ инвеститор в бранша”.

Що се отнася до препоръката на Световната банка да бъде закрит Българският енергиен холдинг (БЕХ), Орешарски коментира, че е нужен план и да се видят позитивите. Закриването на холдинга ще спести няколко милиона лева, което е недостатъчно, заяви премиера. „Твърдо имаме намерение на този етап да не допуснем повишаване на цените на тока”, категоричен беше Орешарски.

В препоръките на ЕК е записано увеличаване на пенсионната възраст, но това е единствената разлика от програмата на новото правителство, смята Орешарски. Останалите мерки обаче съвпадат – повишаване на събираемостта на данъците, социално включване, подобряването на кредитирането за малките и средни предприятия, равен достъп до обществените поръчки и т.н.

„На този етап ще спрем увеличаването на възрастта за пенсиониране, но това не е завинаги”, каза премиерът и допълни, че ще преговаряме с ЕК по тази точка.

Безработицата е рекордна

Една от областите, в които ще работи новото правителство, е намаляването на безработицата. По отношение на мерките за временната заетост - те са по-добри от никаква заетост, каза Орешарски и допълни, че неговият кабинет ще работи за превръщането на тази временна заетост в трайна. 

За него в момента без работа са над 14% от трудоспособното население, което е рекордно високо и ни връща към края на миналия век, коментира той. 

По отношение социалните помощи и добавки за част от населението първо трябва да се види състоянието на фиска, заяви премиерът в отговор на въпрос дали предвижда коледни добавки за пенсионерите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
fallback