IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Тихолов се оттегля, за да не затрудни диалога с гражданското общество

Министерството на инвестиционното планиране ще остане, защото ни трябват напреднали проекти, с които да усвояваме евросредствата, обясни проектопремиерът

08:59 | 28.05.13 г. 11
Орешарски: Тихолов се оттегля, за да не затрудни диалога с гражданското общество

Калин Тихолов се оттегля, за да не бъде затруднен диалогът с гражданското общество, заяви Пламен Орешарски на влизане в Президентството. Той трябва да представи кабинета пред Росен Плевнелиев.

На мястото на Тихолов ще бъде предложен Иван Данов. 

"Той има профила на Тихолов, от същия университет", разясни Орешарски. На въпрос защо е предложил съветник на Бойко Борисов за вътрешен министър (Цветлин Йовчев), номинираният за премиер попита: "По какво личи, че е негов съветник?".

Кратката биографична справка на страницата на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) сочи, че проф. Иван Данов е ръководител на катедра "Жилищно строителство" в университета. Владее английския, френски, немски и руски език.

Пред президента Пламен Орешарски коментира, че в неговия кабинет не предвижда сериозни структурни промени, което е породено от критичното състояние на някои сектори. "Смятам, че се досещате, че става въпрос за енергетиката", обясни той и допълни, че в момента няма нужда от промени, като от мегаструктурата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в отделна агенция ще бъде изваден само туризмът. 

Орешарски напомни, че в миналото е съществувала такава практика, която според него е по-добра. „С оглед на доста критичното състояние на някои сектори, сигурно и вие се досещате, че визирам енергетиката най-вече, затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания“, каза Орешарски.

Новото Министерство на инвестиционното планиране беше мотивирано с резултати от анализи, които са показали липсата на проекти в напреднал стадий, с помощта на които да усвояваме средства от европейски фондове.

В кабинета "Орешарски" ще има само един заместник, който ще отговаря за правосъдието и усвояването на европейските фондове, допълни още номинираният за премиер. Това ще бъде Зинаида Златанова.

Орешарски беше посрещнат от група от 20-тина протестиращи, които настояват за касиране на изборите на 12 май.

Припомняме, че рано тази сутрин Калин Тихолов оттегли кандидатурата си за министър в кабинета на Пламен Орешарски. Причината е скандалът, свързан с намеренията за строителство на дюните край Несебър. Архитект Тихолов е заявил пред номинирания за премиер, че няма нищо с добилия публичност "Дюнигейт". 

Номинацията на Тихолов обаче предизвика гняв в социалните медии и дори за по-късно днес е насрочен протест на "Орлов мост" в София. Орешарски поиска първо да види мотивите за тези протести, организирани още преди да бъде одобрен кабинета му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Браво румен221,99% съгласен с коментара тиСамо с последното "ВСИЧКО ДРУГО СЕ ОПРАВЯ С ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!" не съм съгласен!Според мен "свободен пазар" не съществува и оттам следва че и пазарна икономика несъществува. Всичко това ни се "продава", "преподава", за да може да има класово общество, за да може да се делим на раса, пол, предпочитания, религия, живи, здрави, болни, неуки, образовани, бедни, богати ...на сити и гладнианглоскасонското католическото фашитко проповядване на капитализма в тоя му вид смърди. И аз немога да го понасямДори и "чувещина" няма в капиталистическо об-во...Капитализма е така дълбоко провален, така долно погубен, че ако не са всичките "филантропи", дарители, кухни за бедни, църкви, фондации ще има РЕВОЛЮЦИЯ ТУК И СЕГА... то пак ще има но когато е късно за земята дори/ може и по-рано ще видим/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
*** до *** сте се наредили и много си вярвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
rumen221
преди 10 години
ОРЕШАРСКИ,ТРЯБВА ЧОВЕЩИНА!1. МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ и максимална социална помощ РАВНИ НА "ПРАГА НА БЕДНОСТ" (383 ЛВ.)2. МИН. РАБОТНА ЗАПЛАТА (за работник без образование, но с квалификация) - РАВНА НА "СОЦИАЛНИЯ МИН." (566 ЛВ.)3. МАКС. ЗАПЛАТА за държавна длъжност да е 10 ПЪТИ МИН., и ПРЕМАХВАНЕ на тавана за осигуровките!4. ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ на граждани и фирми, С НЕОБЛАГАЕМ МИН.!5. ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД И за 60 години евтин и сигурен ток - СТРОЕЖ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!АКО НЕ - СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕВСИЧКО ДРУГО СЕ ОПРАВЯ С ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
MVA123
преди 10 години
Пламене, смятам се за сериозен човек. Познаваме се. Мислех те за много интелигентен и буден. Явно контактите ти със Станишев са оказали своето влияние. Задаваш въпроса защо хората искат да протестират. 1. Те, ще протестират защото твоето правителсто има подкрепата на много малка част от избирателите. Сети се че трябва да търсиш обществена продкрепа, но истината е че ако нямаш подкрепата на ГЕРБ нямаш нищо. Само се чака искрата. Аз не съм гербаджия, но те чакам за да те атакувам. Можеш да ме спреш само, ако получиш подкрепата на всички. Посяхте ветрове и трябва да очаквате бури. Иде жетва. 2. Против съм следните ти министри: Хасан Адемов, Ангел Найденов и Калин Тихолов, като персони. 3. Атака не беше избрана само от националисти и фашисти,а и от такива, като мен, кото искаха да гласуват против Станишев, не против партията му. Всеки, който представлява група от населението има право на представителство. Без предст. АТАКА и Герб в правителството си си седнал с голо дупе на таралеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Единствения сериозен капацитет на корумпирания г-н Орешарски е да измисля заплетени счетоводно юридически схеми в опит да прикрие и оправдае престъпленията на БСП и ДПС, когато са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Petar
преди 10 години
Човек и ти като твоите червени богове си кух като 100 горски хралупи. Какъв капацитет има човек който, намаля данъка за хазарта, на който му спират еврофондове и който не вийда криза като света газеше в нея. Айде покрий се няколко месеца, че хората като излязат есента на улицата ако въобще Атака ви пусне аванта пак ще подвиете опашки и в дупката където ви е мястото. След изборите 2009 кога за пръв път се показа Серьожа да говори. Една година мина преди да се покажете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Що не се кандидатираш за министър на тъпотата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 16
jelenski
преди 10 години
Оттеглянето на Калин Тихолов говори за способността за бърза реакция, което безспорно е признак за сериозен управленски капацитет за бъдещия премиер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
data
преди 10 години
Гафа г-н Орешарски сие гаф , независимо как го наричате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
Petar
преди 10 години
Абе Орешарски ти за пръв път вчера ли чу за тоя, че мародерства на Юг от Бургас. Личи си комунистите какво са замислили ама да видим..... Програмен кабинет било пък всички свързани с БСП и всички са на високи постове, после ще ми говорят че ГЕРБ били им махнали хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още