IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: БСП не спечели мнозинство и част от обещанията ще бъдат преразгледани

Няма как много бързо да се усетят позитивните промени, смята номинираният от БСП за премиер

08:17 | 21.05.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: БСП не спечели мнозинство и част от обещанията ще бъдат преразгледани

БСП не спечели пълно мнозинство и сега е въпрос на договорки какви части от предизборната си програма ще могат да изпълнят. Това коментира в ефира на Нова телевизия номинираният за евентуален бъдещ премиер Пламен Орешарски.

Той обясни, че промените в размера на данъка за облагане на доходите на физическите лица могат и да не бъдат осъществени, защото в програмите на ДПС пък е записано, че размерът на данъците няма да се променя.

Що се отнася до АЕЦ „Белене”, Орешарски заяви, че винаги е гледал на централата като на икономически проект. Сега предстои да бъде преразгледан и да се види актуалното състояние. Не бива да се забравя и иска на "Росатом" към България, припомни още номинираният за премиер. Според него е въпрос какъв точно ще е размерът на глобата, която при всички случаи ще бъде около 1 млрд. евро, а не дали ще бъдем осъдени, защото руснаците имат „перфектен договор”.

„Моето лично мнение е, че не трябва да имаме диференцирана ставка на данък добавена стойност”, коментира още Пламен Орешарски по отношение на искането на „Атака” за намаляване на ДДС върху лекарствата. „Всичко е важно – и лекарствата, и книгите, и детските храни”, допълни той. За бъдещия премиер намаляването на цените на лекарствата може да стане чрез централизирани търгове, на които ще може да бъде постигната по-голяма отстъпка.

За някои от промените в социалните плащания ще трябва да бъдат правени законови промени. По тази причина и най-вероятно те ще бъдат направени през 2014 година. Не се знае с какъв финансов ресурс ще разполага бъдещото управление, смята Орешарски. Той обясни и че не може като "с магическа пръчка" да бъдат направени бързи промени, а позитивите от тях да бъдат усетени веднага. 

„Моите страхове са, че това не може да стане с магическа пръчка. Няма как много бързо да усетим позитивните ефекти. Много важно е да пресечем негативните тенденции. Свързани с такива фактори като поскъпването на тока, поскъпване на лекарствата, увеличение на безработицата”, подчерта Орешарски.

Евентуалният бъдещ премиер твърдо седи зад искането на БСП за двутарифно ценообразуване в енергетиката. С тази  мярка се търси не икономическа ефективност, а социална. „Мярката е за бедните и тези с много ниски доходи, които няма как да платят сметките си”, заяви още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""Едноличното управление е диктаторско или аналог на социалистическото. """Като се заговори за диктатори или за социализъм, винаги се сещам за Мао Дзедун. Той е човекът, който е дал път на хората си да се разровят в старите книги и да се открие знанието, забранено повече от 300 години, кое знание? Иглотерапията. Сега китайците превзеха света с билките и с иглотерапията, благодарение на Мао Дзедун, фармацевтичната промишленост се пукаше по шева, че не можеше да го пробие и да си вкара вълшебните хапчета на китайска земя.Така, че понякога има огромна нужда от диктатори, особено ако мислят за народа, ни има ли ги някъде такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 20
kalendar
преди 10 години
ти нещо бъркаш дясното с ГЕРБ:) тая лекция и друг път съм я водил тук. А даже ДПС има по отговорно поведение от ГЕРБ-а най-дясната партия е БСП(и друг път съм го казвал). И да-аз гласувах за БСП-1. с леви разбирания съм(което ме прави против БСП, ама това е друга тема);2. предпочитам да ме управлява някой, който не е крал коли и пласирал наркотици. Ама кво ли разбирам аз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
И след ГЕРБ пак ще съм тук и ще подкрепям дясно правителство независимо от името на партията, която има шанс да го състави.Аз гласувам и размишлявам винаги против националните предатели от БСП и ДПС. Не съм премълчавал нито отричал престъпленията на ГЕРБ но по-важното за мен в настоящата ситуация е национално обединение върху дясна политика. Както се вижда около 75% от българите са с дясно мислене и не искат управление на социалистите но точно като теб гласуват против такова само заради глупостите на хора като ББ и ЦЦ. Има нещо много по-важно от неприязънта към тях. Плюс това се видя че са лесно бламируеми и лабилни откъм социални протести.Ти също с вота си подкрепи мръсотиите на следващото правителство на БСП и ДПС, за които гласува на последните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
поземлените комисии са по-добре. НАП(в малките населени места) често са некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
ти си платеното дете на ГЕРБ...след няколко месеца няма да те има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
е , аз работя с доста от различните видове администрации в бг и мога смело да кажа че Нап са на светлинни години пред останалите . п.п. лично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
amanotumnici
преди 10 години
Орешарски е икономист, не политик ... или повече икономист, отколкото политик.НАП била най-добре работещата администрация ... този виц не го бях чувал.Хубавото е, че се прави промяна и идват хора, които искат нещо да направят за икономиката. Притеснителното е, че се навъртат разни хиени около тях. На мен ми е интересно дали експертите ще устоят да не допуснат хиените във властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Орешарски е реномиран корумпиран икономист продал се на русофилите, руснаците и на ДПС.Това не го прави отличен избор за премиер на България а само отличен избор за национален предател.И като ни измъкне от блатото на "ГЕРБ" това прословуто правителство с мандата на БСП къде ще ни заведе - в гръцкия рай, офшорния ад или директно на минимална работна заплата в Чукотка да гледаме дали случайно не идва комунизма та да не изненада господарите ни в Кремъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 12
jelenski
преди 10 години
Орешарски е много добър и реномиран икономист и е отличен избор за премиер на България! Вярно е, че само експертно правителство с мандата на БСП може да ни измъкне от блатото на ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
amatorium
преди 10 години
Kakvo byrzo!? Nie se lutame veche 25 godini! Vse edni i sushti prikazki kak trqbva da si traem, zashtoto ne moje byrzo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още