IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С два вота депутатите подкрепиха кандидатурата на Орешарски за премиер

Кворум на заседанието даде Волен Сидеров

13:18 | 29.05.13 г. 24
<p>
	<em>Новоизбраното правителство с премиер Пламен Орешарски положи клетва в НС.&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Новоизбраното правителство с премиер Пламен Орешарски положи клетва в НС.  Снимка: БТА

Пламен Орешарски беше избран за премиер с гласовете на 121 депутати, но това беше само загрявката и последва второ гласуване заради липсата на повечето депутати на ГЕРБ от залата. В крайна сметка "за" новия премиер гласуваха 120 души - от Коалиция за България и ДПС. Всички 97 депутати от ГЕРБ гласуваха "против".

При първия вот гласуваха общо 129 души. Против бяха осем депутати. От разбивката по групи стана ясно, че един глас за кабинета е дошъл от ГЕРБ. Осем депутати от бившите управляващи са гласували против. 

Нито един депутат от "Атака" не гласува нито при първото, нито при второто гласуване.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща своя глас в подкрепа на новото правителство, "защото е лош знак правителството да се избира с гласа на "Атака". След второто гласуване обаче друг депутат от ГЕРБ се оплака, че при първото гласуване пултът му е отчел грешно. 

Структурата на кабинета беше одобрена със 119 гласа "за" и 98 "против". Системата показа, че своя глас са дали 83-ма депутатти от Коалиция за България и 36-ма от ДПС. Против бяха всички депутати от ГЕРБ и един от "Атака". 

Персоналните предложения бяха одобрени при същия резултат. След това новото правителство тържествено се закле. 

Заседанието започна точно в 9 часа като кворум осигури един депутат от "Атака". По-късно стана ясно, че това е лидерът на партията Волен Сидеров.

Станишев: Хората искат ново правителство и перспективи

По време на дебатите за избор на ново правителство лидерът на БСП Сергей Станишев представи биографията на Пламен Орешарски. "През 2008 г. и 2009 г. по време на финансова криза, той беше основен фактор при изработването на антикризисния план и осигури възможности хората да не почувстват кризата", припомни си Станишев. 

„Той е символ на предсказуема държавна политика към бизнеса и хората, на растеж, работни места, инвестиции. Той е символ на нарастващите доходи и социалната ангажираност на българската държава”, смята лидерът на БСП и отново коментира, че 2/3 от българите са гласували за промяната. 

"Хората искат ново правителство с програма, която дава перспектива на страната, на икономиката и на всеки човек", заяви Станишев пред народните представители.

Пламен Орешарски: Нуждаем се от солидарност

Страната се нуждае от повече солидарност, отбеляза от своя страна номинираният за премиер Орешарски, който повтори своите основни цели - укрепването на държавността, солидарността и социалната политика, както и подкрепа за бизнеса.  

Към тези цели си заслужава да добавим свободните медии и печат, диалога с гражданиските формирования, заяви Орешарски пред депутатите. Той поиска от политическите сили и обществото толеранс и допълни, че програмата му е отворена за предложения, включително и в хода на изпълнението на заложените цели.

Външната конюнктура не е обнадеждаваща, но това ни налага да действаме, смята премиерът. Той поиска държавата да поеме повече регулаторни функции в икономиката, но и да предостави повече свобода на бизнеса. В своята реч пред депутатите Орешарски коментира, че ще работи срещу изкривяването на пазара от страна на естествените монополи. 

Освен традиционните сектори, правителството на Орешарски ще работи за въвеждането на високите технологии и производство с висока добавена стойност, стана ясно още от изявлението на премиера по време на дебатите в Народното събрание. 

Той отбеляза още и демографската криза в страната и стеснения достъп до здравеопазването, както и ефективната защита на потребителите. 

Орешарски запозна депутатите с административните промени. Преобразуват се Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и Министерството на физическото възпитание и спорта. МРРБ ще се трансформира само Министерството на регионалното развитие, а от структурата на МИЕТ в отделна агенция ще бъде отделен туризмът. Министерството на физическото възпитание и спорта ще отговаря и за младежта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Стойнев обеща още, "....че държавата няма да "следи, глобява, натиска и рекетира" бизнеса. Той на няколко пъти повтори, че ще му е трудно, но не се плаши от работа...."Това е поредно откровение към избирателите им ! Хубаво ..бизнеса /престъпната част от него, защото ако си редовен няма как да имаш страхове/ ,може да си продължава престъпните практики на спокойствие. Сметка държавата/т.е ние гражданите, избирателите/ няма да му търси. Могат да си разкрият и онези затворените фирми за ДДС далавери. ;) Обаче ..сметката все пак трябва да плати някой. Този някой ще са избирателите им. За тях прошка няма. Има само НАДЕЖДИ ! ;) Еееех тези "социалисти" в кавички" Ех тази "лява " партия! "...Той на няколко пъти повтори, че ще му е трудно, но не се плаши от работа...." Ми то, той се отказва от половината си задължения! Другата половина ще му я спускат от задкулисието. Та ...чудя се каква е тази страшна работа от която, той ,героят нямало да се уплаши!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
pif79
преди 10 години
Тия Атака излязоха най-големите продажници!Дан да се се ориентират хората, и на следващите избори (надявам се най-ксно догодина) народа да излезе, да гласува, и да измете мръсната турско-червена мафия!Защото разберете, хора, тези са едни и същи, и най-вредно за страната ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Нали иска само и единствено да се изпълнява план Сидеров?Щеше да дойде неговия ред за правителство.Най-малкото щяхме да видим, какво ще предложи.Защото Атака са заложили на болни за хората проблеми, развяват знамена и знаят много добре, че за момента няма как да стане и стотна от това, за което говорят.Я погледни, колко от Атака гласуваха против. Много те моля, погледни. Хората, които гласуваха за Атака, не гласуваха срещу ГЕРБ, а срещу БСП, а техния водач им показа среден пръст.Можеше да се стигне до друг вид правителство. Не е задължително нови избори.Но ако днес има избори, Сидеров е аут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
То и това с надеждата не е много сигурно, че то българските политици рядко си изпълняват обещанията. А и винаги можеш да кажеш, че надеждата е повече - кой не верва да оди да си я премери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
p_trade
преди 10 години
И като не даде кворум , по добре щеше да стане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Колко лесно било!Вол-е-н се напъна и гласува за правителство на партия, за която твърди, че не е конституционна!Аман от политически ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 10 години
И със същите номера го правят - купуват си продажни християни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Орешарски: "Задачата ни е в края на мандата всички българи да имат повече надежди" Леле леле ..по нелепа цел не бях чувал от правителство! Е....поне надежди. Щото може и по зле да е! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
kroum
преди 10 години
Днес се навършват 560 години от превземането на Константинопол от османците по съвпадение днес превзеха и парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още