fallback

Да се намали ДДС за лекарствата е правилно решение, твърдят търговци

Медикаментите у нас са поевтинели толкова, че не представляват интерес за производителите, смята президентът на асоциацията на търговците на едро с лекарства

14:20 | 03.06.13 г. 6

Решението за високите цени на лекарствата у нас е да се намали ДДС за тях. Това каза президентът на Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) Димитър Димитров, цитиран от Bulgaria on Air.

Според него най-ефективният начин да се оптимизира здравната система е не да се променят цените и надценките на лекарствата, а да се намали данък добавена стойност за медикаментите. „Ако цените бъдат променени, това крие рискове и много от тях са с негативни последици“, смята Димитров.

Той посочи, че конкуренцията и опитите за регулации от страна на държавата водят до намаление в цената на медикаментите, а в същото време печалбите на фармацевтичните компании спадат.

От асоциацията са на мнение, че има проблеми във фармацевтичния сектор и решението им трябва да залегне в националната стратегия за реформа на здравеопазването. Според Димитров не е достатъчно да се понижат само цените на лекарствата, а да се преструктурира изцяло здравната система.

„Цените на медикаментите в България са станали толкова ниски, че те не представляват интерес за производителите на лекарства“, смята Димитров.

Той обясни, че когато се намали търговската отстъпка, а в същото време се увеличават изискванията към дистрибутори и търговци, те избират да компенсират тази разлика с така наречената паралелна търговия. Димитров поясни, че това означава дефицит на лекарства на пазара.

Голяма част от лекарствата, които вече не се намират на нашия пазар са за онкологични и кардиологични заболявания, поясни Димитър Димитров. Експертът добави, че липсата на тези медикаменти се компенсира много трудно - донякъде с генерични медикаменти, както и с новорегистрирани медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
fallback