IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕK одобри две схеми за компенсация на животновъдите и картофопроизводителите

И двете схеми са във връзка с профилактика и борба с болести

17:52 | 10.06.13 г.
ЕK одобри две схеми за компенсация на животновъдите и картофопроизводителите

Европейската комисия (ЕК) одобри две схеми за държавна помощ за българското селско стопанство, съобщиха от пресцентъра на Министерсрвото на земеделието и храните (МЗХ). Едната схема е за компенсиране на фермерите при профилактика и болести по животните.

Другата е предназначена за картофопроизводителите във връзка с "мерки за контрол на почвени неприятели по картофите", уточняват от земеделското министерство.

Схемата за компенсиране на фермерите при профилактика и болести по животните е насочена към подпомагане на земеделски стопани, отглеждащи селскостопански животни и осъществяващи дейност в първичното селскостопанско производство.

Тя се предоставя на животновъди, малки и средни предприятия, чрез субсидиране на услуги от ветеринарни лекари за дейностите по идентификация на животните и извършване на диагностични изследвания на животните.

Помощта може да покрива до 40% от стойността на средствата за официална идентификация и до 100% от разходите за манипулациите, свързани с идентифициране на животните, разходите за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, уточняват от МЗХ.

Срокът на прилагане на схемата е до 30 юни 2014 г.

Във връзка с втората схема, която ще бъде предназначена за финансова помощ за картофопроизводителите, тя  ще бъде за средства за борба с "почвени неприятели по картофите" на територията на страната ни. Ще се компенсират разходите на земеделските производители по закупуване на растителна защита за унищожаване на вредители по картофите.

Парите се предоставят на малки и средни предприятия - земеделски производители на картофи, чрез предоставяне на субсидирани услуги от лица, притежаващи разрешение за търговия на едро или дребно с продукти за растителна защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още