IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ дава 5 млн. лв. субсидии на картофопроизводителите

След 2005 г. се отчита постоянен спад на площите с картофи, сочи статистиката на агроминистерството

14:21 | 04.05.12 г.
Фонд „Земеделие“ дава 5 млн. лв. субсидии на картофопроизводителите

Фонд „Земеделие“ ще отпусне 5 млн. лв. държавна помощ по схемата de minimis за покупка на семена и торове за производството на картофи.

Субсидията е одобрена на последното заседание на управителния съвет на фонда, съобщи при среща с производители земеделският министър Мирослав Найденов, предадоха от пресцентъра на министерството.

Срещата с Националната асоциация на картофорпоизводителите е инициирана по повод наскоро проведените протести срещу дъмпинга от Европа, в резултат на който голяма част от българските стопани не успяха да продадат продукцията си.

Хората негодуваха срещу ниските изкупни цени на продукцията им, предизвикани от конкурентния внос на евтини картофи от Полша и други европейски държави. От бранша припомниха, че ако държавата не засили контрола върху пазара, производството на картофи ще продължи да намалява.

Справка на агроминистерството за производството на картофи от 2005 г. досега сочи, че докато преди шест години в страната са обработвани над 220 хиляди декара, то през миналата година площите са били малко над 167 хил. дка.

Подобно на останалите производители на плодове и зеленчуци и картофопроизводителите не получаваха допълнителна държавна подкрепа извън европейските плащания за хектар през последните пет години.

Допреди няколко години те разчитаха основно на продажната цена, но след отварянето на границите и зареждането на големите хипермаркети с европейска продукция дребните фермери бяха силно затруднени да реализират реколтата си, припомниха от бранша.

Гласуваната субсидия от 5 млн. лв. според експерти от фонда ще подпомогне сектора при покупката на торове и семена. Предвижда се стопаните да получат средно по 180 лв. за покупка на торове и семена, необходими за засаждането на един декар.

При държавната помощ de minimis всяко одобрено стопанство може да получи до 7500 евро в продължение на три години, припомнят от фонда. Целта е кандидатите за помощта да подготвят документите си бързо, така че да успеят да ги депозират във фонда в периода от 11 до 19 май.

Изплащането на средствата ще стане след съответните проверки на място, като инспекциите са насрочени в периода от 23 май до 5 юни, припомнят от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още