IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Проблем е прилагането на ЗОП, а не самият норматив

Трябва да бъде съкратено времето за плащане на данъци, а не да се пипат ставките, твърди експертът от Центъра за изследване на демокрацията

19:57 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Руслан Стефанов: Проблем е прилагането на ЗОП, а не самият норматив

„Регулаторните режими и Законът за обществените поръчки са вечните теми от 15 години насам. Тук обаче са нужни краткосрочни и практически решения, вместо писане на изцяло нови закони или поредните стратегии. Има проблем с прилагането на закона, а не със самия норматив“, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него създалата се в момента ситуация е продължение на политическата нестабилност в страната, която оказва пряко въздействие и върху чисто икономически процеси. „При добре работеща администрация, каквато има в добре развитите страни, може да се каже, че не много голяма част от работните процеси в държавата зависят от правителството. В крайна сметка и тук би трябвало да е така, макар че очевидно се случва в много по-малка степен. Социалните плащания вече са определени, бюджетът за тази година е гласуван отдавна, планирани са и са сключени определени обществени поръчки. Въпросът е дали могат да се случат неща, за които бизнесът в България не е подготвен“, обясни Стефанов.

Ако проследим последните 20 дни, ще забележим, че има огромна неизвестност относно това, което би трябвало да стане през следващите 2-3 години в икономически аспект, поясни още експертът. „Сами по себе си проблемите в сектор „Сигурност“ не са проблем за българските предприемачи. Стана ясно обаче, че кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е добре обмислено решение, за което обаче никой не иска да поеме отговорност. Изведнъж стана ясно, че не се знае кой е предложил въпросното лице и с какви мотиви. Ето това вече е проблем за бизнеса, защото цялото внимание - и обществено, и на кабинета, е насочено към ДАНС, вместо да се обсъжда социалната цена на кризата, дали ще бъде облекчена административната тежест, ще се подобри ли конкурентоспособността и как да се насърчават малките и средни предприятия. Все още си говорим за АЕЦ „Белене“! Преди доста време трябваше да бъде взето решение по този казус“, каза експертът.

Дебатът за състоянието на енергийната система в страната трябваше да бъде започнат още през първия ден на кабинета „Орешарски“, вместо да се избързва с промени в структури като ДАНС, посочи още Стефанов.

Той допълни, че трябва да бъде съкратено времето за плащане на данъци, а не да се пипат ставките. „За да бъде коригирано това, не е нужен нов закон, а просто добър мениджмънт“, обясни Стефанов.

Вижте целия разговор на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още