IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска равонопоставеност на участниците в конкурсите за обществени поръчки

Фирми от сивата икономика да нямат достъп до публични средства, настояват синдикатите

10:33 | 11.06.13 г.
Бизнесът иска равонопоставеност на участниците в конкурсите за обществени поръчки

И бизнесът, и синдикатите настояват за промяна на Закона за обществените поръчки, като бъде заложено изискване за равнопоставеност между участниците в конкурсите за обществени поръчки. Равният достъп трябва да е, както за главните изпълнители и подизпълнителите, така и между възложителите, коментира инженер Стефан Чайков, председател на браншовата камара "Пътища" в ефира на Bulgaria On Air.

Той обясни, че досега цялата тежест се е прехвърляла върху изпълнителя, в резултат на което голяма част от компаниите са били декапитализирани заради невъзможност да покрият разходите си. Изискването следва да важи, както за изпълнителя, така и за подизпълнителите на проектите, коментира инж. Чайков. И допълни, че стимулите за бизнеса и облекчаването на работодателите са средствата за постигане на повече заетост и по-високи доходи.

„За бизнеса най-важна е предвидимата и спокойна среда, в която да планира собственото си развитие“, коментира още председателят на Българската браншова камара "Пътища". Той допълни още, че основният ресурс за разрастване на икономиката ще са еврофондовете. Вариантът за увеличаване на държавните инвестиционни заеми за бизнеса също е добра идея, заяви Чайков.

Синдикатите ще настояват фирми, които не спазват трудовото законодателство и "реално работят на сиво“, да не бъдат допускани до конкурси за обществени поръчки, заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. По негови думи има риск от неизпълнение, ако мерките не бъдат добре формулирани, ако сроковете за изпълнение не са точно преценени и ако не бъде осигурен необходимият контрол. Ако правителството покаже готовност за диалог и предприеме реални стъпки до есента, хората няма да протестират, смята експертът.

Синдикатите ще настояват и за 10% увеличение на доходите годишно, за въвеждане на необлагаем минимум и за повишаване на минималната работна заплата до 340 лева, заяви Ненков. Той обясни, че вариантите за създаване за заетост са два - чрез стимулиране на бизнеса и чрез държавно и европейско субсидиране за разкриване на почасова работа.

По повод на възстановяването на тристранния диалог бизнесът и синдикатите заявяват готовност да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. За целта трябва да бъде премахната поправката към Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, обясни Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още