IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: 1200 регулаторни режима спъват бизнеса у нас

Възможно е да бъде предложен изцяло нов Закон за обществените поръчки, каза премиерът на среща с работодателски организации

15:31 | 10.06.13 г. 12
Орешарски: 1200 регулаторни режима спъват бизнеса у нас

До две седмици ще бъде създадена работна група на ниво заместник-министри с участието на представители на работодателските организации, която да започне действия за намаляване на броя и облекчаване на условията на съществуващите законови тежести върху бизнеса у нас. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски и министри от кабинета за облекчаване на административната тежест върху фирмите.

Лицензионните режими никнат като плевели, обобщи бизнесът след срещата.

Премиерът отчете, че има 1200 различни режима или процедури, които се доближават до режими. „Сигурно в последните десетина години министри, премиери, правителства, са се опитвали да облекчават административната тежест върху бизнеса и крайният резултат е, че днес тя вероятно се състои от рекорден брой разрешителни и утежняващи условията за бизнес режими“, посочи премиерът.

Орешарски уточни, че всички режими по европейски регулации, ще останат в приблизително същия вид. Ще бъде направен пълен преглед на режимите с цел облекчаването им. Ще преразгледаме и таксите, така че да станат по-евтини, заяви премиерът, според когото всички режими трябва да станат „много по-леки за приложение и изпълнение“. Колко от тях ще отпаднат, не е самоцел, стана ясно след срещата.

В Закона за обществени поръчки ще има промени или ще бъде предложен изцяло нов закон. Равнопоставеност и разширяване на кръга от бизнеса, който има достъп до обществените поръчки, обеща още Орешарски.

Работодателите отчетоха „начало на диалог“ и не конкретизираха предложения кой от режимите да отпадне. „Не кой режим да отпадне, а кой да остане. Всички режими се обявяват за вредни, и този, който го администрира, трябва да докаже необходимостта и полезността от този режим“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Според него всичко извън европейското законодателство - лицензионни, разрешителни, регистрационни режими, трябва да се гледа под лупа.

Велев посочи, че режимите, поникнали като плевели, били „почистени“ в периода 1997-2001 година и около една трета отпаднали. От тогава обаче се работело на парче.

Постоянно се въвеждат режими, които са незаконосъобразно администрирани, най-често на общинско равнище, каза още той. Затова се постигнало съгласие, всеки, който администрира режим, да го вкара и в регистър. Според Велев „решителната крачка“ трябва да бъде направена още в летните месеци, за да може следващата година да се поздравим с много по-добра бизнес среда. Работодателите смятат и че трябва да се възобнови дейността на Съвета за икономически растеж.

Сашо Дончев от Българската стопанска камара заяви, че срещата е приключила с умерен оптимизъм, защото тези промени били постижими преди 20 години. „Днес когато може би едва ли не вече се очаква държавата да почне да пише и музика, и романи, по-малко вярваме на предприемачите. Всякакви режими тормозят създаването на устойчиви, високоплатени работни места“, категоричен е той.

Бизнес в България се прави трудно поради субективни и обективни причини, коментира Огнян Донев от Конфедерацията на работодателите (КРИБ). Според него, ако се създадат възможности бизнесът да работи „нормално в нормална икономическа среда“, ще се инвестира, ще се създават работни места и ще се подобри благосъстоянието на хората.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 4
tonitov
преди 10 години
Да прогнозираме за следващото ограбване на народа. Първото с фалита на банките, второто с хи пер инфлацията на виденов, това ще е уникално, но какво, скоро ще разберем, но отново късно за жалост. Толкова "загрижени" за тоя народ, никога не са били наглите ***, явно цакането ще е жестоко и много скоро.Мислете и споделете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Дали го е съгласувал с Моника Станишева? иначе е обречено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
FINTA
преди 10 години
Aз предлагам освобождаването от такси да бъде само за производители! С алъш-вериш икономика не се гради!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Орешарски е много гадно "***"... Нека си спомним учителската стачка....течат сериозни преговори с тогава управляващите/мин. фин. Орешарски...Мин на образов. Вълчев/....така си мислеха поне участниците в тези срещи...докато случайно не се чу фразата ...време е да разтураме седянката....Значи участниците както и тези повечето пишман бизнесмени си мислят, че Орешарски преговаря с тях за подобряване на бизнес средата....тинтири минтири....бля..бля.... Почти е сигурно и това също е седянка....Човек на години трудно си променя навиците...Много ще ми е интересно да излезе някое СРС за Орешарски както ББ в къщата му....Какво ли ще излезе, че говори Орешарски когато знае, че наоколо няма микрофони!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понастоящем, има толкова много лобистки законови промени, които само показват, че самолюбието, глупостта и наивността на обикновенния човек са безгранични! - надявам се, скоро хората да спрат да се надяват, за да разберат "в какъв капан" са сложени!! Тогава ще стане ясно: хората или капана ...:)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
trendline
преди 10 години
Jelenski, само ще допълня , че освен рекет на много места имаше и заграбване на бизнес с помощта на държавните структури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
А бизнеса кога ще преосмисли , че с трици маймуни не се ловят.Да плаща по-човешки заплати при условие че на много места може да си позволи това. Да си плаща данъците а не да измъква пари от държавата в офшорни зони. Да дава стипендии и наема стажанти още докато учат. Нарича се дългосрочно устойчиво развитие, ама то повечето пишман бизнесмени не знаят какво означава това.Пак ще питам: Кои сектори ще развиваме в следващите 15-20 години? Къде ще са ни пазарите? Къде ни е квалифицираната работната ръка?Относно лицензиите и разрешителните режими - почти всички са в следствие на приемане на европейското законодателство (от тая трънка заек няма да излезе). Накарайте администрацията да работи - че там са се партийни активисти дето за никакъв *** не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 15
LuckyYou
преди 10 години
Ето този човек има воля! И не само воля, той има възможност да го направи и ще го направи! Целият бизнес е зад него, виждате, че се постига консенсус, нещо което при ГЕРБ го нямаше - каквото каже вожда това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 26
jelenski
преди 10 години
Ми крайно време е е да се преразгледат таксите за бизнеса, че ГЕРБ само рекетираха дребният и средният бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
С колко ли ще се увеличат регулациите и изискванията докато Орешарски е на власт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още