IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: 1200 регулаторни режима спъват бизнеса у нас

Възможно е да бъде предложен изцяло нов Закон за обществените поръчки, каза премиерът на среща с работодателски организации

15:31 | 10.06.13 г. 12
Орешарски: 1200 регулаторни режима спъват бизнеса у нас

До две седмици ще бъде създадена работна група на ниво заместник-министри с участието на представители на работодателските организации, която да започне действия за намаляване на броя и облекчаване на условията на съществуващите законови тежести върху бизнеса у нас. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски и министри от кабинета за облекчаване на административната тежест върху фирмите.

Лицензионните режими никнат като плевели, обобщи бизнесът след срещата.

Премиерът отчете, че има 1200 различни режима или процедури, които се доближават до режими. „Сигурно в последните десетина години министри, премиери, правителства, са се опитвали да облекчават административната тежест върху бизнеса и крайният резултат е, че днес тя вероятно се състои от рекорден брой разрешителни и утежняващи условията за бизнес режими“, посочи премиерът.

Орешарски уточни, че всички режими по европейски регулации, ще останат в приблизително същия вид. Ще бъде направен пълен преглед на режимите с цел облекчаването им. Ще преразгледаме и таксите, така че да станат по-евтини, заяви премиерът, според когото всички режими трябва да станат „много по-леки за приложение и изпълнение“. Колко от тях ще отпаднат, не е самоцел, стана ясно след срещата.

В Закона за обществени поръчки ще има промени или ще бъде предложен изцяло нов закон. Равнопоставеност и разширяване на кръга от бизнеса, който има достъп до обществените поръчки, обеща още Орешарски.

Работодателите отчетоха „начало на диалог“ и не конкретизираха предложения кой от режимите да отпадне. „Не кой режим да отпадне, а кой да остане. Всички режими се обявяват за вредни, и този, който го администрира, трябва да докаже необходимостта и полезността от този режим“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Според него всичко извън европейското законодателство - лицензионни, разрешителни, регистрационни режими, трябва да се гледа под лупа.

Велев посочи, че режимите, поникнали като плевели, били „почистени“ в периода 1997-2001 година и около една трета отпаднали. От тогава обаче се работело на парче.

Постоянно се въвеждат режими, които са незаконосъобразно администрирани, най-често на общинско равнище, каза още той. Затова се постигнало съгласие, всеки, който администрира режим, да го вкара и в регистър. Според Велев „решителната крачка“ трябва да бъде направена още в летните месеци, за да може следващата година да се поздравим с много по-добра бизнес среда. Работодателите смятат и че трябва да се възобнови дейността на Съвета за икономически растеж.

Сашо Дончев от Българската стопанска камара заяви, че срещата е приключила с умерен оптимизъм, защото тези промени били постижими преди 20 години. „Днес когато може би едва ли не вече се очаква държавата да почне да пише и музика, и романи, по-малко вярваме на предприемачите. Всякакви режими тормозят създаването на устойчиви, високоплатени работни места“, категоричен е той.

Бизнес в България се прави трудно поради субективни и обективни причини, коментира Огнян Донев от Конфедерацията на работодателите (КРИБ). Според него, ако се създадат възможности бизнесът да работи „нормално в нормална икономическа среда“, ще се инвестира, ще се създават работни места и ще се подобри благосъстоянието на хората.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Сега ги говори тез неща, но утре ще излезе да каже, че не може да бута много регулациите, че ЕК ще ни глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 21
georgi.benevolenet
преди 10 години
Цялото правителство и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същото важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-глупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продължават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още