IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще иска от кабинета корекции при единната платежна сметка

Работодателите са готови с конкретни предложения за подобряване на бизнес средата

13:47 | 06.06.13 г. 1
Бизнесът ще иска от кабинета корекции при единната платежна сметка

Бизнесът ще настоява пред министър-председателя Пламен Орешарски  регулаторните режими да се сведат до минимума, изискван от Европейския съюз. Това ще е едно от най-важните изисквания на работодателите, които ще представят предложенията си за по-добра бизнес среда пред премиера идните дни.

Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, като очерта и други виждания на работодателите за подобряване на общия бизнес климат. 

Сред изготвените мерки е например промяна при единното платежно нареждане. То трябва да се преразгледа, не да се премахне, защото икономиите от единното платежно в момента са много малки спрямо проблемите, които създава. 

Всеки нормативен акт да има оценка на въздействието върху бизнеса. Това е едно от основните искания на индустриалците за подобряване условията за бизнес. Законовите регламенти трябва да са съобразени с това как ще се отразят на условията, при които се прави бизнес. „Такава оценка е много важна, но у нас не се прави, въпреки че е регламентирано в законодателство. Свежда се до това само колко ще струва на бюджета. А колко ще струва на бизнеса - като че ли няма значение“, е мнението на Велев. В плана „Орешарски“ е предвидена такава оценка, уточни той - и последваща, предхождаща. Вносителят на даден законопроект трябва да е длъжен да съпровожда мотивите си за него и с оценка на въздействието, обясни Велев.

Орешарски ще получи подкрепата на работодателите и за законови промени, които ще намалят корупцията при обществените поръчки.

Той посочи, че размерът на таксите трябва да бъде в рамките на разходите за тяхното администриране, както е по закон. В момента те са с тежестта на данъци. Ще се постави въпросът и за такса битови отпадъци, която да се събира на база количество, както е в европейските страни, обяви Велев.

П о отношение на спънките пред бизнеса, свързани с бюрокрацията той посочи, че има предложение за формиране на специализирано звено към всички министерства, което да има задължение да ограничава бюрокрацията. „Нямаме специализирана администрация, която да се бори срещу бюрокрацията. Колкото и да е странно, така е в културните държави, които имат висок БВП. Очевидно трябва да има такива звена във всички министерствата и общините“, каза Велев.

Припомняме, че веднага след първото заседание на кабинета „Орешарски“ (5 юни) премиерът се обяви за среща на работодателските организации, на която да бъдат обсъдени предложенията на бизнеса за подобряване на бизнес средата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
IQ96
преди 10 години
У нас, разумните предложения на бизнеса нямат шанс пред депутатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още